Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström menar att det finns risk för att Sverige inte når vaccinationsmålet eftersom Astra Zeneca halverat leveranserna.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström menar att det finns risk för att Sverige inte når vaccinationsmålet eftersom Astra Zeneca halverat leveranserna. Bild: Anders Wiklund/TT

Larmet: Sveriges vaccinmål kan spricka

Sveriges vaccinmål att alla vuxna svenskar ska vaccineras innan halvårsskiftet riskerar att spricka. Orsak: Astra Zeneca halverar leveranserna fram till sommaren. Det uppger vaccinsamordnare Richard Bergström till TV4.

ANNONS
|

Enligt Richard Bergström försenas leveranserna på grund av olika exporthinder och därför kan Astra Zeneca inte leverera så många doser som man sagt sig klara av.

– Det handlar om 75 miljoner doser under andra kvartalet som skulle ha kommit från USA, Storbritannien och i viss mån från Indien. I princip är det en halvering vad jag har förstått, säger han och fortsätter:

– När det gäller USA och Indien handlar det om exportrestriktioner medan det i Storbritanniens är frågan om kontrakthinder, säger Richard Bergström.

Sveriges mål kan spricka

Han säger vidare att Sveriges mål om att vara klar med vaccinationerna av befolkningen före halvårsskiftet därmed kan spricka.

ANNONS

– Den risken finns, Richard Bergström.

Han säger att Astra Zeneca ansträngt sig för att få loss vaccinet och därmed hålla avtalat kontrakt.

– Samtidigt var företaget väldigt tydligt i sitt samtal med EU-kommissionen med att de inte klarade av att få loss de utlovade volymerna, något man var väldigt ledsen över, säger Richard Bergström.

Ska göra en analys av läget

Richard Bergström säger vidare att han varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten som i sin tur kontaktat landets regioner för att undersöka vilka konsekvenser som kan följa.

– Vi får nu summera läget och göra en analys för att se hur vi kan gå vidare, säger Richard Bergström.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS