Kräftpest sprider sig framför allt genom olagligt utplanterade signalkräftor, enligt länsstyrelsen i Västerbotten som nu larmar om misstänkt sjukdom i Skellefteälven. Arkivbild.
Kräftpest sprider sig framför allt genom olagligt utplanterade signalkräftor, enligt länsstyrelsen i Västerbotten som nu larmar om misstänkt sjukdom i Skellefteälven. Arkivbild. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Larmet: Misstänkt kräftpest i Skellefteälven

Efter att flera flodkräftor har hittats döda i nedre delen av Skellefteälven slår nu Länsstyrelsen Västerbotten larm om misstänkt kräftpest.

ANNONS

Det har rapporterats om en hög dödlighet på flodkräftor i nedre delen av Skellefteälven den senaste veckan. Skellefteå kommun har därför genomfört en inventering av kräftorna för att försöka uppskatta omfattningen.

”Vi vet inte vad dödligheten beror på men vissa symptom tyder på kräftpest", säger Tony Söderlund, fiskerikonsulent, i ett pressmeddelande från kommunen.

För att förhindra eventuell spridning uppmanas nu allmänheten att inte flytta båtar och fiskeutrustning från älven till andra vatten. Om man trots det måste flytta något bör det desinfekteras innan det sätts ner i annat vatten.

”I dagsläget kan vi inte säga att det är ett utbrott av kräftpest då inga kräftor ännu har hunnit analyseras. Vi ska skicka kräftor till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys och kan förhoppningsvis få svar under nästa vecka”, säger Ulf Carlsson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen Västerbotten, i ett pressutskick, men tillägger ändå att risken är stor att älven har drabbats av just kräftpest.

ANNONS

Sjukdomen är mycket smittsam och riskerar att slå ut hela bestånd av svenska flodkräftor. Senast Västerbotten drabbades av kräftpest var i Umeälven 2011, det var då det nordligaste konstaterade fallet i landet.

Fakta: Kräftpest

Kräftpest orsakas av en vattenlevande algsvamp. Bland flodkräftor uppmärksammas den oftast vid plötsligt uppkommen hög dödlighet i kräftbeståndet.

Flodkräftorna uppvisar främst beteendeförändringar, exempelvis undviker de inte ljus utan kan förflytta sig dagtid samt uppvisar balanssvårigheter och minskad koordination, så kallad styltgång.

Smittan sprider sig framför allt genom olagligt utplanterade signalkräftor som är resistenta men kan bära på sjukdomen, samt via fiskeredskap och annat som flyttas från ett smittat vattendrag till ett annat.

Källa: SVA och Länsstyrelsen Västerbotten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS