Nu begränsar Läkemedelsverket vem som får skriva ut klorokin, som i vissa studier visat ha effekt på covid-19-patienter.
Nu begränsar Läkemedelsverket vem som får skriva ut klorokin, som i vissa studier visat ha effekt på covid-19-patienter. Bild: Mark Moran

Larmet: Medicin som uppges hjälpa mot covid-19 snart slut

Läkare har skrivit ut malariamedicinen klorokin, som i studier påstås hjälpa mot covid-19, i enorma mängder. Nu drar Läkemedelsverket i bromsen. I fel händer kan medicinen orsaka förgiftningar.

ANNONS
|

Läkemedlet klorokin, och dess derivat hydroxiklorokin, har blivit extremt omtalat som en möjlig räddare för svårt sjuka covid-19-patienter. Det är ett godkänt läkemedel för behandling av vissa reumatiska sjukdomar och malaria.

Det har startats flera stora studier om klorokin och det nya coronaviruset, men Sahlgrenska och flera andra sjukhus har tills vidare stoppat klorokin i covid-19-vården, bland annat på grund av rapporter om svåra biverkningar.

LÄS MER:Sahlgrenska stoppar behandling med malariamedicin mot covid-19

Ryktet: Läkare skriver ut till sig själva

Samtidigt kommer larm om att apoteken börjar få slut på medicinen, som i Sverige främst används mot reumatism. Läkare har börjat skriva ut stora mängder klorokin och hydroxiklorokin, något som fått Läkemedelsverket att reagera.

– Vi har fått indikationer på att man använder de här produkterna på ett annat sätt än vi brukar se. Med så stor förskrivning så riskerar det att ta slut för de sjukdomar medicinen är avsedd för, säger Karl-Mikael Kälkner, klinisk utredare Läkemedelsverket.

ANNONS
Karl-Mikael Kälkner.
Karl-Mikael Kälkner.

Läkemedelsverket har nåtts av information om att läkare skriver ut preparatet till sig själva.

– Ja, det har vi hört, men vi kan inte belägga det. Vi är säkra på att covid-19-sjukdomen är en avgörande faktor i det här och vi kommer att följa försäljningsstatistiken och titta närmare på orsakerna bakom, säger Kälkner.

För att inte medicinen ska ta slut har Läkemedelsverket beslutat att begränsa vilka läkare som får skriva ut klorokin. Fram till 31 oktober får bara specialister inom reumatologi, hud- och könssjukdomar, barn- och ungdomsmedicin samt infektionssjukdomar skriva ut preparaten.

– Det här är så vi kan agera för att säkra tillgången för dem som behöver det.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Giftinformationscentralen: "One pill can kill"

Flödet av klorokin ut i landet bekymrar Anna Myrnäs, överläkare på Giftinformationscentralen, som på sistone tagit emot fler förfrågningar om allvarliga biverkningar av läkemedlet.

Anna Myrnäs.
Anna Myrnäs. Bild: Giftinformationscentralen

– Att förskriva klorokin till personer i hemmet utan att ha sett över riskfaktorer ökar risken för allvarliga biverkningar och förgiftningar, säger hon.

Hon understryker att läkemedlet är mycket potent och att barn och unga löper stor risk att förgiftas om de får i sig fel dos.

– Klorokin finns ofta med på ”one pill can kill”-listor på förgiftningstillbud hos barn, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS