Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Larm om självmord: Vill planera tillsammans

"Vad finns det för hopp? Jag kommer ändå att dö." Nätverket "Vi står inte ut" larmar för att ensamkommande barn och ungdomar planerar självmord i grupper på internet.

- Alla vi chattar med uttrycker att de inte vill leva längre, säger Kinna Skoglund från nätverket.

Hon berättar att uppgivna ensamkommande barn och ungdomarna hittar varandra på nätet. Där vill de planera tillsammans och säger att de vet att de kommer att dö ändå om de blir utvisade, enligt Kinna Skoglund.

- De vill ta beslutet om när och var själva, säger hon.

Tre döda sedan januari

Sedan i slutet av januari har tre asylsökande pojkar tagit sina liv på boenden i Vännäs, Trollhättan och Ed.

"Vi står inte ut", som själva säger att de har skrikit om detta länge nu, har gjort en orosanmälan till bland andra barnombudsmannen, Migrationsverket och Socialstyrelsen där de slår larm om organiserade självmord bland ensamkommande.

- Förra året gjorde Migrationsverket 3 400 åldersuppskrivningar. Man anses som vuxen, man förlorar god man, skola och nätverk. 3 400 är alltså i riskgruppen nu.

"Behöver röd tråd"

Nätverket inleder en nätkampanj som de kallar röda tråden – rätten till ett liv.

- De här ungdomarna behöver en röd tråd i sitt liv. De behöver få ihop sitt liv, säger Kinna Skoglund.

TT: Vad hoppas ni att kampanjen ska leda till?

- Vi är desperata för vi når inte ut och vi får ingen opinion. För några månader sedan hade vi hoppats på att Migrationsverket, kommunerna och myndigheterna skulle agera men jag tror att vi är förbi det nu. Jag tror att det enda som skulle hjälpa den här katastrofala utvecklingen är en amnesti för barnen, inklusive de som har blivit åldersuppskrivna.