För at bekämpa framtidiga skogsbränder vill MSB se ett samarbete mellan kommunala räddningstjänster och lokala lantbrukare. Arkivbild.
För at bekämpa framtidiga skogsbränder vill MSB se ett samarbete mellan kommunala räddningstjänster och lokala lantbrukare. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Lantbrukare ska bekämpa skogsbränder

ANNONS

För att bekämpa framtidiga skogsbränder vill Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap (MSB) se ett samarbete mellan kommunala räddningstjänster och lokala lantbrukare, rapporterar P4 Östergötland.

De så kallade räddningsvärnen, där lokala lantbrukar deltar, finns redan på ett antal platser i landet. Men fler räddningsvärn behövs enligt MSB, som nu vill att alla kommuner ser över sina behov och resurser.

MSB tror att fler frivilliginsatser kommer att behövas i framtiden och ser representanter från lantbruket som en viktig resurs vid skogsbränder och naturolyckor.

– Det här är insatser som är väldigt personalkrävande men som inte alla gånger är så kompetenskrävande. Det krävs mycket människor som är villiga att ta i och som är vana vid att befinna sig i skog och mark, säger Magnus Olofsson på MSB till P4 Östergötland.

ANNONS
ANNONS