Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landsbygdsförslag välkomnas på landet

Landsbygdskommitténs förslag för att låta hela Sverige leva tas emot positivt på landet.

Han driver gården i Södra Lundby på Varaslätten. I kommitténs förslag har han fastnat för de konkreta regelförenklingar som presenterats för att öka bostadsbyggandet på landsbygden.

- Är det något jag saknar så är det väl produktionsvillkoren för oss lantbrukare. Där väntar vi fortfarande på den livsmedelsstrategi som ska läggas fram, säger Lars Gezelius som också är moderat kommunpolitiker i kommunen.

Fokus på storstäder

Några mil därifrån går gris- och nötköttsproducenten Hans Jönsson i Sölvatorp runt bland de årsgamla kalvarna i ladugården. Också han är positiv till landsbygdskommitténs intentioner.

- Det är ju annars mycket fokus kring storstäderna. Inte minst när det gäller mångmiljardsatsningar för att lösa deras logistik. Det kan reta oss lite på landsbygden. Trots allt behöver vi mat och energi och det är vi som står för den, säger Hans Jönsson.

Men varken han eller Lars Gezelius vill skapa någon konflikt mellan stad och land.

"Inte hetsa"

- Visst kan det finnas en viss frustration på att invånarna i storstäder inte alltid förstår sig på landsbygdens problem. Men vi ska inte hetsa fram någon motsättning. Det är bättre att se fördelar med hela Sverige, vi behöver varandra, säger Lars Gezelius.

Att 23 kommuner får ett riktat stöd känns också riktigt menar de båda.

- Vi måste hålla igång hela landet. Vi måste skapa förutsättningar för att en yngre generation vill bli bönder. Det gäller hela landet. Maten är en grundförutsättning för att Sverige ska fungera. Och det är jätteviktigt att kommittén poängterar att offentlig upphandling ska ha krav som motsvarar svenska regler för djurskydd, säger Hans Jönsson.

Hans Jönsson upplever ett ökat intresse för landsbygden och hoppas att diskussionerna kring Landsbygdskommitténs förslag ska göra folk ännu mer medvetna om "landets" betydelse.

- Hur skulle det se ut utan en levande landsbygd? De finns enorma utmaningar och möjligheter för de gröna näringarna. Det är bra att kommittén tänkt till. Men det här är bara ett steg, säger Hans Jönsson.