Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sammantaget ökade befolkningen med 125 089 personer under 2017. Arkivbild.

Landsbygden fortsätter avfolkas

Storstadsregionerna fortsätter att locka unga från landsbygden, medan äldre blir kvar. Även om inflyttning i form av invandring väger upp till viss del är trenden fortsatt negativ.

Förra året ökade befolkningen mest i storstadsregionerna, visar Statistiska centralbyråns (SCB) senaste statistik. På kommunnivå finns den största procentuella ökningen i Knivsta några mil norr om Stockholm, där befolkningen ökade med 4,3 procent. Därefter följer Trosa med 3,8 procent, och Sundbyberg med 3,5 procent.

Men det är inte alla kommuner som ser en befolkningstillväxt. I hela 63 kommuner minskade befolkningen, ett förhållande som främst märks i glesbygd. Allra mest minskade det i Torsby med 279 personer, följt av Söderhamn med 210 personer och Filipstad med 177 personer. Procentuellt sett hade Dorotea störst minskning, med motsvarande 2,7 procent.

- Var tredje eller hälften av alla människor som blir 20 år lämnar de här kommunerna för att studera eller söka arbete. Vissa av dem kommer visserligen att flytta tillbaka när de blir äldre, men de flesta gör inte det, säger SCB:s befolkningsstatistiker Tomas Johansson.

Fler döda än födda

Sammantaget så dog det också fler personer än det föddes i 160 av landets kommuner, vilket innebär ett födelseunderskott i fler än hälften av kommunerna. Trots detta ökade befolkningen i samtliga län, något som kan förklaras av invandring.

- I vissa kommuner kan invandringen kompensera för det här tappet så att det ändå blir en befolkningsökning. Men trots att vi har ett invandringsöverskott i alla kommuner så kompenserar det i de flesta fall inte tillräckligt för en ökning. Grundtrenden är att unga flyttar ut från kommunerna och att de som blir kvar är äldre. Av dem kan färre få barn, vilket gör att det blir färre födda men förhållandevis fler döda. Dräneringen på unga vägs helt enkelt inte upp.

Flest från Syrien

Människor från Syrien utgör fortfarande största invandringsgrupp. Syrier har också gått om finländare som största minoritet i Sverige. Men jämfört med 2016 minskande antalet invandrade syrier under förra året med över 50 procent. Näst efter syrier kommer återvändande svenskar. Det vill säga svenska medborgare som under en tid bott utomlands, eller deras barn som har svenskt medborgarskap, som återvänder till hemlandet. Sammantaget invandrade 144 489 till Sverige under förra året, vilket innebär en minskning med 11,4 procent jämfört med 2016.