Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lamotte: Jag ska lära mina döttrar att knäcka näsben

Joakim Lamotte tycker att det är dags att ta mäns våld mot kvinnor på allvar.

Det är fredagskväll och nattningen av döttrarna är precis avklarad när jag skickar det första sms:et till min fru som är ute på krogen med några kompisar. Jag föreslår att hon skall ta taxi hem för att slippa gå ensam genom mörka tunnlar och parker mitt i natten. Senare erinrar jag mig den nyhetsnotis om en kvinna som blev överfallen av en taxichaufför helgen innan, och skickar ytterligare ett sms för att be min fru meddela när hon hoppar in i taxin och åker hemåt. Samtidigt kommer det dåliga samvetet krypande. Jag vill ju inte vara den där mannen som vakar som en hök, medan hon vill ha en skön utekväll, men tyvärr vet jag alldeles för många tjejer som har råkat illa ut för att inte oroa mig eller bry mig. Ända sedan högstadiet har tjejer i min bekantskapskrets blivit utsatta på olika vis. Det har handlat om våldtäkter, hot, misshandel och all annat skit man kan tänka sig.

Själv har jag aldrig varit orolig sena nätter ute på stadens gator. Jag har varit full och förvirrad på de mest obehagliga platser, men aldrig har rädslan om övergrepp kommit krypande. Däremot har kvinnliga vänner knappt kunnat gå för att handla mjölk efter mörkrets infall utan att knyta fingrarna runt nyckelknippan i fickan. Jag har aldrig upplevt det där ständiga obehaget som tjejer känner när de ensamma vankar hemåt efter ett par glas, men förstått att den alltid finns där.

Medan jag väntar på min fru sover döttrarna i rummen bredvid. Att även de i framtiden kommer att gå rädda hem från krogen gör mig heligt förbannad, och jag svär i tystnad över oss män och vårt skitiga beteende. Man behöver varken vara feminist eller professor i genusvetenskap för att förstå att det är vi män som står för väldigt mycket av allt jäkelskap i samhället. Det är män som slår, begår gruppvåldtäkter och utsätter barn för pedofilbrott på förskolor. Det är våldsamma män som tvingar kvinnor att flytta och bo på jourhem med hemliga adresser, medan de själva kan fortsätta att leva obegränsade liv.

För några år sedan rasade en debatt där män blev beskrivna som djur. Personligen anser jag, med stöd av övertygande empiri, att många män är värre än djur och att det är dags att ta mäns våld mot kvinnor på allvar. För egen del kommer jag se till att mina döttrar lär sig att knäcka näsben och armbågsleder på potentiella förövare. Det kanske låter hårt, men andra beprövade recept som att prata värdegrund verkar inte fungera särdeles bra, och att få gärningsmännen dömda för brotten förefaller ofta vara lögn i helsike. I väntan på att politikerna tar itu med problemen, ser jag ingen annan lösning än att uppmana tjejer att rusta sig för en verklighet som är hårdare än lovligt, i ett samhälle som vi så gärna, av någon outgrundlig anledning, vill kalla för civiliserat.

Fler krönikor av Joakim Lamotte:

En hyllning till förskolepedagogerna
Jag får mest skit från andra journalister

---------------------------------------

Joakim Lamotte skriver krönikor i GP en söndag i månaden. Han är småbarnspappa och frilansjournalist i Göteborg, samt bloggar på hotlamotte.com.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.