På måndagen presenterade regeringens utredare Inga-Lill Askersjö ett förslag om att förbjuda försäljning och marknadsföring av lustgas i berusningssyfte.
En av dem som är väldigt nöjd över förslaget är överläkaren Kai Knudsen på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han har träffat flera patienter som fått skador på nerverna.
– Vissa kan inte gå utan behöver rullstol eller rullator för att ta sig framåt, säger han.
Används inom vården
Lustgas används inom sjukvården och industrin. Men på senare år har det vuxit fram en marknad där företag via nätbutiker marknadsför gasen mot ungdomar och med tydligt syfte att sälja det som en partydrog. Detta vill utredare få stopp på.
– Det liknar till stor del narkotikaförsäljning på nätet och det har blivit en finansieringskälla för kriminella nätverk, sade Inga-Lill Askersjö i samband med att utredningen presenterades.
När man andas in lustgas slås vitamin B12 ut i kroppen. Det ger skador på nerverna vilket leder till att man kan bli fumlig, få domningar eller kissa på sig eller få svårt att gå och stå. Andra symtom är ångest, psykos och demensliknande symtom.
Skadorna kan kvarstå
Ofta repar sig nerverna och personer blir bra, men inte alltid.
– Det finns fall där de neurologiska skadorna kvarstår, säger Kai Knudsen
Extra utsatta är personer som redan har låga nivåer av vitamin B12, som veganer eller personer med inflammatorisk tarmsjukdom. Behandlingen består av injektioner och tabletter av B12 och framför allt av att sluta att använda lustgas.
– Vi ser att vissa har väldigt svårt att sluta, vilket är ytterligare en faktor som gör att ett förbud vore bra, säger Kai Knudsen.
Fakta: Lustgas
De senaste åren har användandet av lustgas skjutit i höjden bland ungdomar och unga vuxna.
Lustgas används inom vården, bland annat vid förlossningar, och namnet kommer av att man blir fnittrig och avslappnad av den.
Kortvarigt användande kan leda till att man svimmar eller får köldskador vid inandning direkt från tuben. På lång sikt slår lustgasen ut vitamin B12, vilket kan leda till nervskador, blodproppar och psykoser.
Källa: Giftinformationscentralen