Lagkrock hindrar att barn får rätt stöd

ANNONS
|

Det handlar om anmälningsskyldigheten i socialtjänstlagen. Om ett barn misstänks fara illa måste socialtjänsten informera andra myndigheter eller andra kommuner vid flytt. Men skyddet för den personliga integriteten kan sätta käppar i hjulet. Även sekretesslagen kan hindra information som skulle varit användbar.

- I vissa ärenden blir det problem, säger Arne Wiik, chef på socialtjänsten i Stenungsund.

Bobbyfallet har lett till att socialtjänstens roll och ansvarsdilemma har ställts på sin spets. Bobbys mamma hade stödfamilj i Stenungsund innan hon flyttade hem till sambon i Smålandsskogen. Där fick Bobby ingen ny stödfamilj. Ansvaret låg på mamman att själv ta kontakt med socialtjänsten eftersom stödinsatsen bygger på frivillighet.

ANNONS

Socialtjänsten får inte informera andra myndigheter bara för att en familj har vissa stödinsatser.

- Socialtjänstlagens principer är baserad på frivillighet, såvida man inte pratar om tvångsomhändertagande som LVU och LVM. Om man flyttar, tycker att man klarar sig och inte vill ha hjälp, då får man göra det. Vår skyldighet är att följa individens vilja och att inte kränka personens integritet, säger Arne Wiik.

Han får av sekretesskäl inte uttala sig i det enskilda Bobbyfallet. Men vi talar generellt om familjer med förståndshandikappade barn, familjer som flyttar eller har behov av stödfamiljer.

Familjen har rätt att avsluta insatsen när den vill, till exempel om den flyttar till en annan kommun och inte vill fortsätta ha en stödfamilj. Socialtjänsten är dock tvungen att informera om det finns minsta misstanke om att barn far illa.

- Där är socialtjänstlagen tydlig. Alla har skyldighet att göra en anmälan vid misstanke.

Skyldigheten finns redan från det att mamman är gravid eller har fött barn på BB. Men en del är rädda att anmäla.

- Folk brukar ringa in och fråga om X. Vi vill att de gör en anmälan så att vi får göra vårt jobb. Men en del vill inte bli inblandade.

ANNONS

Alla kan dock göra en anmälan anonymt. Eller bara berätta om sin misstanke, då måste socialtjänsten påbörja en utredning.

- I diskussioner mellan oss och skolan har socialtjänsten kritiserats för att vi är dåliga på att berätta vad som sker efter anmälan. Skolan säger att de aldrig får reda på vad som sker. Men det har att göra med sekretess.

Det finns dock ett sätt att bryta sekretessen. Samtycke.

- Vi kan begära klientens samtycke att byta sekretessen, för att till exempel prata med skolan. Men det är vi kanske för dåliga på. Vi måste bli tydligare att informera oss själva att möjligheten finns.

Han tror att det skulle underlätta för lärarna om de visste mer.

- Vi sitter inne med information som skulle kunna göra att de skulle hantera situationer på andra sätt - om de visste mer.

Västra Götalands-regionen har dock antagit riktlinjer i projektet "Västbus" för att myndigheterna ska samverka bättre om barn med psykiatrisk och social problematik. Stenungsund antog riktlinjerna förra året.

ANNONS