Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En lagändring kring dna-analyser kan komma att underlätta polisens arbete. Arkivbild.

Lagändring för dna-analys kan hjälpa polisen

En kommande uppdatering av polisdatalagen rörande dna-analyser kan hjälpa polisen att lösa grova brott. Lagändringen ger Nationellt forensiskt center möjligheten att göra så kallade familjesökningar i dna-registren.

Från årsskiftet kommer det inte längre behövas en 100-procentig matchning för att gå vidare med en dna-analys, utan sökningen kan vidgas till att indikera nära släkt med gärningsmannen. Det innebär att Nationellt forensiskt center (NFC) kommer att börja arbeta annorlunda, vilket Vetenskapsradion var först att rapportera om.

- Det som händer är att vi i vissa typer av ärenden kan göra det som kallas familjesökningar i dna-registren, säger Anna Granlund, gruppchef på Nationellt forensiskt centrum, till TT.

Det innebär att NFC kommer kunna söka efter föräldrar, syskon eller barn till den misstänkte.

Tillvägagångssättet kan underlätta polisens arbete då nära släktingar kan vara avgörande spår i en utredning. Men innan det har testats i teorin är det svårt att säga hur effektivt det blir.

- Det ökar ju naturligtvis möjligheterna något att få tag på en person. Sen har vi inte gjort det här i verkligheten ännu, så vi vet inte hur bra det är, säger Anna Granlund.