Partiledare Johan Pehrson under Liberalernas landsmöte på Linköping Konsert & Kongress.
Partiledare Johan Pehrson under Liberalernas landsmöte på Linköping Konsert & Kongress. Bild: Carolina Byrmo/TT

L vill ha EU-polis mot gängen

Liberalerna vill se en europeisk polisstyrka som ska agera över landsgränser.
Partiet vill också att Sverige skjuter till pengar för att den ska ha ett kontor på svensk mark.

ANNONS

Tanken är att den europeiska polisstyrkan ska kunna bedriva förundersökningar i EU-länderna, vilket dagens polissamarbete Europol inte får.

Liberalerna vill också att EU-åklagare ska kunna väcka åtal i Sverige om det rör sig om gränsöverskridande brottslighet.

Partiet har i flera EU-valrörelser drivit frågan om ett europeiskt FBI. På frågan vad som är skillnaden nu, säger partiledaren Johan Pehrson att den grova gängbrottsligheten har gjort att tiden är mogen för ett sådant samarbete.

– Vi tycker att Sverige ska ta ledningen i det, säger han.

Han pekar på att 70 procent av de grovt kriminella är verksamma i mer än tre EU-länder samtidigt, enligt en Europolrapport.

ANNONS

L vill att Sverige skjuter till medel för att polisstyrkan ska ha ett kontor här.

– Vi ska se till Sverige börjar förbereda för detta i Sverige, säger Pehrson.

Exakt vilken kompetens europeisk polis ska ha på svensk mark måste, enligt Pehrson, utredas, men ytterst handlar det om att få göra gripanden.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS