Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalerna i Malmö får fyra av tio kommunalrådsposter efter uppgörelsen om gemensamt styre med Socialdemokraterna. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) presenterar överenskommelsen.

L skrotar blockpolitik i Malmö – hakar på S

Så förklarar Liberalernas ordförande beslutet att L och S tillsammans ska styra Malmö.

- Malmöalliansen vann inte valet. Malmöalliansen fick inte ens representation i kommunfullmäktige, säger Roko Kursar, L-ordförande i Malmö och syftar på att KD inte lyckades få något mandat.

Hans forna allianskollegor i Malmö uttrycker stor besvikelse över Liberalernas vägval. Torbjörn Tegnhammar (M) kallar det "ett episkt svek mot alla liberala väljare".

Roko Kursar tar i stället fasta på möjligheten att påverka Malmö i en liberal riktning.

Det sockrade budet från Socialdemokraterna sägs innebära att Liberalerna kommer att få igenom mer än hälften av punkterna i partiets lokala löfteslista inför valet, men vilka frågor det är vill varken han eller socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden Katrin Stjernfeldt Jammeh precisera ännu.

Fyra kommunalråd

Liberalerna får också fyra av de tio kommunalrådsposterna.

- Vår utgångspunkt är att Malmö befinner sig i den situation som vi gör. Det är stormigt, det är blåsigt, säger Roko Kursar, som hävdar att det handlar om att ta ansvar för staden.

- Vår utgångspunkt är att ha en gemensam linje i samtliga frågor.

Men han understryker att det kan bli vissa frågor som man "kommer överens om att man inte kommit överens om".

Om Malmömodellen kan bli något att ta efter på nationell nivå vill han helst inte kommentera.

Katrin Stjernfeldt Jammeh konstaterar att förutsättningarna delvis är annorlunda på nationell nivå.

"Ultimativa krav"

- Men jag är alldeles säker på att Stefan Löfven är beredd på att jobba blocköverskridande och han kommer att klara det alldeles utmärkt.

Hon tycker att Centerns kravlista till Löfven kan ses som ett steg mot att börja diskutera sakpolitik i ett väldigt låst läge.

- Sedan är det väl aldrig optimalt att gå fram med en kravlista som är väldigt ultimativ om man verkligen vill nå en framgång. Men det ger ändå gott hopp om att man faktiskt sätter sig och för en diskussion som leder framåt.