Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborgsdistriktet tycker att det är olyckligt att Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om partiledarposten i Liberalerna. 

(L) i Göteborg stöttar Björklund

Liberalerna i Göteborg ger Jan Björklund sitt stöd i partiledarstriden. – Det är djupt olyckligt att detta kommer upp nu, säger Carina Liljesand.

Under söndagen fattade Liberalerna i Göteborg sitt beslut i partiledarfrågan. Men helst hade de inte velat att det var en fråga överhuvudtaget.
Carina Liljesand, ordförande för Liberalerna i Göteborg, säger att hon tycker att partiet bestämde sig för att ge Jan Björklund chansen att leda partiet fram till valet redan vid förra årets landsmöte. Den här gången var det meningen att man skulle ta det förändringsarbete som pågår i mål.
– Tiden är för knapp. Det är mycket som ska ställas om när man utser en ny partiledare. Den dagen vi ska göra det måste vi få chansen att ta fram ett helt nytt lag. Det går inte nu.
Tycker du att det är fel av Birgitta Ohlsson att kandidera?
– Ja, jag tycker att det var olyckligt. Jag gillar Birgitta. Hon kan prata med många olika och drar till sig både unga flickor och äldre. Hon är viktig för partiet. Därför är det djupt olyckligt att det kommer nu. Jag hade önskat en annan ordning.
Tror du det finns en risk att partiet tappar henne om hon inte blir vald?
– Hon är väldigt omtyckt i partiet, och det vet hon om. Så jag tror inte att hon lämnar, med det engagemang hon har. Jag hoppas att hon fortsätter.


Jan Björklund har i höst varit partiledare i 10 år. Under den perioden har väljarstödet snarare minskat än ökat. I SCB:s stora mätning som presenterades i slutet av förra veckan uppgav 5,0 procent av väljarna att de skulle rösta på Liberalerna om det var val i dag.
Carina Liljesand konstaterar att stödet i och för sig snarare minskat än ökat under Jan Björklunds tid som partiledare, men hon tycker ändå att han är rätt person att leda partiet framåt.
– Det pågår ett stort förändringsarbete och det är ju det vi ska landa på landsmötet i höst. Han måste få chansen att göra färdigt det. Man måste ha tålamod även om det är jobbigt.


Vid sidan av Jan Björklund föreslår Liberalerna i Göteborg att partiets kommunalråd i staden, Helene Odenjung, behåller sin post som förste vice ordförande. Man vill också att Birgitta Ohlsson behåller sin plats i partistyrelsen.
– Vi hade gjort klart allt innan Birgitta gick ut och sa att hon kandiderade till partiledarposten. Och när vi värderade frågan igen efteråt hade vi ingen annan uppfattning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.