Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) har en presskonferens i Riksdagen där han meddelar att de är beredda att släppa fram en S-ledd regeringen om den accepterar en rad krav. Bild: Stina Stjernkvist/TT

L ger besked i regeringsfrågan

Liberalernas partiledare Jan Björklund öppnar för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, det meddelade han på en pressträff i riksdagen på onsdagen. Men då krävs det att S gör en rejäl högersväng.

– Det kommer att kräva stora omprövningar hos Socialdemokraterna, och förmodligen smärtsamma, säger Björklund.

Beslutet togs av partistyrelsen och riksdagsgruppen under onsdagen. Han medger att partiet inte var helt enigt i frågan.

Liberalerna vill dock inte sitta i en S-regering, utan kan tänka sig att ingå ett budgetsamarbete med S.

– Jag tror att det blir svårare att återskapa Alliansen till nästa val om man sitter med i en regering, säger Björklund.

I likhet med Centerpartiet, som på tisdagen gav ett liknande besked, kommer Liberalernas lägga fram en kravlista till statsminister Stefan Löfven. Den kommer bland annat innehålla krav på slopad värnskatt, fri hyressättning i nyproducerade bostäder, enkla jobb för nyanlända och försvarssatsningar.

Björklund säger att Liberalernas partiråd behöver kallas in innan partiet kan släppa fram en S-ledd regering.

LÄS MER: Västsvenska L-toppen om kravlistan till Löfven: "Rätt och naturligt"

Löfven positiv

I en skriftlig kommentar till TT skriver Stefan Lövfen:

"Det är bra att det nu finns en vilja att inleda diskussioner inför ett möjligt samarbete. Jag och Socialdemokraterna är redo att föra förtroliga samtal där alla parter kommer att behöva ge och ta. Det är positivt att flera partier är beredda på att ta ansvar för att Sverige ska få en handlingskraftig regering."

Senast på måndag ska Stefan Löfven meddela talmannen hur hans tänkta regeringsunderlag ser ut, då kan en statsministeromröstning ske nästa onsdag i riksdagen. Men Löfven kan också begära mer tid, om han anser att det behövs.

Konflikter i partiet

Onsdagens besked kommer efter dagar av spekulationer och interna debatter inom partiet.

I fredags, den 23 november, satt riksdagsgruppen i ett flera timmar långt möte utan att kunna enas om en gemensam linje. På söndagen träffades både riksdagsgruppen och partistyrelsen och överlade i fem timmar utan att nå enighet.

Enligt uppgifter till flera medier har tongångarna bitvis varit hårda – flera partidistrikt ska ha intagit diametralt olika uppfattning. Knäckfrågan har varit om partiet ska öppna för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, eller om man i stället borde välja Ulf Kristersson.

Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson hade gärna sett en annan lösning

– Jag har i dag föreslagit att vi ska gå i opposition och vara ett konstruktivt oppositionsparti som är berett att sakpolitiska överenskommelser med den regering som tillträder men inte ingå ett budgetsamarbete, säger Mats Persson till TT på onsdagseftermiddagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.