Liberalernas ledare Nyamko Sabuni utesluter inte en medlemsomröstning om Januariavtalet, men även den frågan splittrar partiet. Arkivbild.
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni utesluter inte en medlemsomröstning om Januariavtalet, men även den frågan splittrar partiet. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

L även oense om vem som ska bestämma

Liberalerna är inte bara oeniga om hur partiet ska förhålla sig till januariavtalet. Även frågan om vem som ska avgöra detta splittrar partiet.

ANNONS

Partiledaren Nyamko Sabunis hot om att bryta januariavtalet och beredskap att gå till ett extraval har på allvar väckt liv i splittringen inom Liberalerna kring vilken regering man ska stödja och vilka partier man kan samarbeta med (läs SD).

Ända sedan en klar majoritet i Liberalernas partiråd för två år sedan körde över minoriteten som ville se Ulf Kristersson som statsminister har frågan legat och pyrt.

När landsmötet sedan valde en partiledare från minoritetslinjen var det bara en tidsfråga innan motsättningen skulle komma upp till ytan.

Upp till ytan

Efter två långa möten i förra veckan med först riksdagsgruppen och sedan partistyrelsen och riksdagsgruppen står det klart att den nu kommit upp och det med besked.

ANNONS

Efter mötet i fredags tonade partisekreteraren Juno Blom ned spänningarna och framhöll att flera möten är inplanerade och att väljarna ska få besked i god tid före 2022.

Frågan är bara vem som ska bestämma partiets linje. Nyamko Sabuni uteslöt inte i en intervju i Svenska Dagbladet i förra veckan att medlemmarna till sist kan få avgöra frågan i en medlemsomröstning, något som 120 partimedlemmar nyligen föreslog i en debattartikel.

Vanlig strategi

– Jag utesluter ingenting i det här skedet. Jag ser det inte som fel att vid avgörande frågor och vägval låta medlemmarna säga sitt, sade hon.

Det kan vara ett sätt att runda partirådet, där hon vet att en majoritet är motståndare till att partiet försätter sig en i situation där man ger Sverigedemokraterna inflytande över en framtida regering.

– En ganska vanlig politisk strategi, i en rad sammanhang, är att den potentielle förloraren i ett visst forum försöker få frågan avgjord i ett annat forum. Här förefaller det onekligen vara precis så som Sabunigruppen agerar, givet att partirådet fortsatt stöder januariavtalet, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Inte rimligt

Enligt stadgarna är det partirådet eller landsmötet som bestämmer politiken. Medlemsomröstningar är bara vägledande. Men det kan bli svårt för något av de beslutande organen att negligera ett tydligt besked i någon riktning från medlemmarna.

ANNONS

Men flera av Sabunis kritiker är kritiska till tanken.

– Eftersom januariavtalet ingicks efter ett beslut i partirådet utgår jag ifrån att partiledningen stöder att frågan om en fortsättning av januariavtalet också avgörs med ett partiråd, säger riksdagsledamoten Tina Acketoft (L).

Nina Lundström (L), som också sitter i riksdagen, är mycket kritisk till tanken på att låta en medlemsomröstning avgöra.

Stark signal

– Jag anser att beslut som fattas av landsmöte och partiråd endast kan ändras av landsmöte eller partiråd. En medlemsomröstning är enligt min uppfattning inte rimlig. Jag anser att det är olämpligt både angående januariavtalet och samarbete med SD, säger hon till TT.

Det förbund som var först med att använda medlemsomröstningar, bland annat inför valet av just Nyamko Sabuni, var Östergötland. Där är man inte främmande för att göra det igen i frågan om Januariavtalet.

– Vi är positiva till att genomföra en medlemsomröstning om vi hamnar i det läget. Det är syvende och sist de valda ombuden som företräder förbundet, men det vore en väldigt stark signal som man borde lyssna in, säger ordförande Patrik Karlsson.

Owe Nilsson/TT

Fakta: Vad konflikten handlar om

Två tredjedelar av Liberalernas partiråd röstade för januariavtalet och att släppa fram Stefan Löfven som statsminister för två år sedan.

Trots att Nyamko Sabuni politiskt stod på samma sida som den förlorande tredjedelen valdes hon till partiledare.

Hon har sagt att hon ska hedra januariavtalet så länge de andra partierna gör det. Men nyligen hotade hon att bryta det, om inte regeringen drar tillbaka sina tilläggsförslag till Migrationskommitténs förslag till ny migrationspolitik.

Liberalerna är överens om att tillägget om humanitär grund för uppehållstillstånd är för långtgående men splittrade i frågan om det ska vara skäl för att bryta januariavtalet.

I grunden handlar det dock om synen på Sverigedemokraterna och vilket inflytande man är beredd att ge dem för att stödja Ulf Kristersson (M) som statsminister.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS