Isabella Lövin, ett av två språkrör i Miljöpartiet.
Isabella Lövin, ett av två språkrör i Miljöpartiet. Bild: Thomas Johansson

Lövin om Lööf som statsminister: "Utesluter inte det"

Isabella Lövin (MP) utesluter inte en regering där Annie Lööf (C) är statsminister. Det säger hon i en intervju i P1 Morgon.

ANNONS
|

Väljer Centerpartiet att ta klivet över blockgränsen kan det mycket väl bli så att partiledaren Annie Lööf blir statsminister. Det säger Isabella Lövin i en intervju med P1 Morgon på fredagen.

– Jag håller absolut inte för uteslutet att det kommer att bli fler än en talmansrunda, säger Miljlöpartiets språkrör i intervjun och fortsätter:

– Om man har prövat olika varianter i flera talmansrundor så utesluter jag inte det, nej.

I första hand tycker hon dock att det är naturligt att Stefan Löfven (S) blir statsminister. Att sitta i en regering med Ulf Kristersson är inte aktuellt för henne, säger Lövin vidare.

ANNONS

Miljöpartiet backade rejält i valet och klarade sig över riksdagsspärren med bara 0,4 procentenheter. Lövin säger i Ekots intervju att hon anser att det är Stefan Löfven som bör bli statsminister och påpekar att Löfvens regering och Centerpartiet borde kunna hitta flera sakfrågor att samarbeta om.

– Jag tycker att det vore naturligt att vi skulle kunna samtala om en grön skatteväxling, om en bra landsbygdspolitik, om en bra politik för småföretagen och klimat och miljö givetvis.

På torsdagen blev det preliminära valresultatet klart. De rödgröna får 144 mandat, alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62. Resultatet innebär dessutom att Annie Lööf kan få en helt avgörande roll.

Klart på söndag

Tillsammans med de rödgrönas mandat får en eventuell konstellation V+S+MP+C majoritet i riksdagen. Annie Lööf har tidigare avfärdat att göra sig beroende av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet för att kunna ingå i en regering.

Det slutgiltiga valresultatet för riksdagen fastställs först på söndag, enligt ett pressmeddelande från Valmyndigheten. Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.

– Det är oerhört viktigt att vi i valadministrationen ska kunna säkerställa att Sverige får ett korrekt valresultat, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, i pressmeddelandet om fördröjningen.

ANNONS
ANNONS