Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Statsminister Stefan Löfven (S) på besök hos företaget Glowork i Riyadh. Bolaget har som affärsidé att anställa kvinnor. Arkivbild.

Lövin flaggar för lång FN-röstlista

Efter frågorna om hur Sverige gjorde när Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommission flaggar regeringen för "en lång lista" till utrikesnämnden om hur tidigare regeringar handlat. Det är bra att förklara hur det går till i FN, enligt vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Lövin flaggade för listan under riksdagens frågestund när hon fick frågor från Tina Ghasemi (M) och Paula Bieler (SD) om hur Sverige röstade när Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommission nyligen.

Krävde svar

Lövin svarade som utrikesminister Margot Wallström (S) gjorde häromdagen när de borgerliga partiledarna krävde besked från den regering som förklarat sig som feministisk: Vi avslöjar inte hur vi röstar, det gör man inte i FN.

Men Lövin framhöll, som Wallström, att regeringen vid utrikesnämndens nästa möte ska tala om för riksdagens partier hur rösten lades.

- Utrikesministern kommer under sekretess att redogöra för både hur Sverige röstade i det här fallet och även en lång lista hur tidigare regeringar har röstat i liknande ärenden, sade Lövin.

Måste fungera

Hon nämnde att exempelvis Iran röstades in i kvinnokommissionen under Alliansregeringens tid.

- Det handlar om att vi måste ha ett FN som fungerar, vi kan inte bestämma över vilka länder som är med i FN och regionerna måste få göra sina val, sade Lövin.

På TT:s fråga om varför det är nödvändigt att redogöra i utrikesnämnden för hur tidigare regeringar ställt sig, när oppositionen frågat om regeringens färska beslut, säger Lövin:

- Det kan ju vara intressant för dem som ställer frågor om det här att visa hur man tidigare har – eller inte har – agerat.