Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera franska medborgare har blivit kvar på Landvetter flygplats efter att gränspolisen nekat dem inträde. Anledningen? Delar av deras negativa coronatest var på franska. Bild: Olof Ohlsson, Läsarbild
Flera franska medborgare har blivit kvar på Landvetter flygplats efter att gränspolisen nekat dem inträde. Anledningen? Delar av deras negativa coronatest var på franska. Bild: Olof Ohlsson, Läsarbild

Lösning på gång för strandade fransmän

Kraven på ett negativt covid-test vid inresa till Sverige har lett till att oväntat många franska medborgare strandats på exempelvis Landvetter flygplats. Deras negativa test har inte varit giltiga eftersom de inte helt och hållet varit översatta till ett godkänt språk. Men efter samarbete med franska ambassaden har nu en lösning skett – för franskspråkiga.

GP har tidigare skrivit om att personer som rest till Sverige inte fått komma in i landet trots ett giltigt PCR-test. Anledningen är att de negativa testen inte klarar de hårda språkkraven som ställts på dem.

Det som man från gränspolisens sida sett är att det främst är franska medborgare som har strandats på Landvetter flygplats.

– Frankrike har stuckit ut. De har kommit med dokument på franska men direktiven är klara från Folkhälsomyndigheten att det är svenska, engelska, danska och norska som är godkända språk, säger Emelie Kullmyr, kommenderingschef för corona vid polisen i Väst när GP pratar med henne under torsdagen.

De franska medborgare som GP har pratat med har haft själva testresultatet på engelska men att andra delar av testet varit på franska, vilket underkänts av gränspolisen.

Ambassadlösning

Men problemet har nu fått en lösning.

– Vi har haft nära kontakt med franska ambassaden. Vi har nu nationellt fått fram ett dokument tillsammans med ambassaden, säger Emelie Kullmyr.

Dokumentet ska ha skickats ut till de laboratorier i Frankrike som utfärdar PCR-test så att rätt delar ska ha rätt språk för den som vill resa in i Sverige.

Parallellt med det har gränspolisen lyft språkfrågan med Folkhälsomyndigheten som utformat direktiven om inresekraven.

– Vi lyfte att det kanske borde vara så att flera av de stora EU-språken bör godkännas på PCR-testen, säger Emelie Kullmyr.

Och gränspolisens förfrågan har hörsammats – för just fransktalande. Från fredagen har Folkhälsomyndigheten också gett direktiv om att PCR-test på franska är giltiga för inresa till Sverige.

Emilie Kullmyr, chef operativa enheten region Väst, som nu också är kommenderingschef för corona i Väst. Enligt henne har det framförallt varit franska medborgare som fastnat på Landvetter efter problem med sina PCR-test. Bild: Thomas Johansson/TT
Emilie Kullmyr, chef operativa enheten region Väst, som nu också är kommenderingschef för corona i Väst. Enligt henne har det framförallt varit franska medborgare som fastnat på Landvetter efter problem med sina PCR-test. Bild: Thomas Johansson/TT

Svenska test

Samtidigt finns det ett sätt för strandade människor att få ett test på svenska när man väl är på plats på Landvetter. Närhälsan i Landvetter har nämligen fått en förfrågan av gränspolisen och Swedavia, som driver Landvetter flygplats, om att bistå med testning på personer som inte släpps in i landet.

– Upplägget är att vi har jourberedskap. Kommer det en förfrågan från Swedavia åker vi dit och testar personer som har behov av det, säger Stina Tärning, verksamhetschef på Närhälsan vid Landvetter vårdcentral.

Sedan Närhälsan fick uppdraget för två veckor sedan har man behövt rycka ut upp emot åtta gånger för att testa personer på flygplatsen.

Oklart ansvarsområde

Men det är oklart om det testet kan användas av de utländska medborgarna att ta sig in i Sverige.

– Det är upp till gränspolisen om vad som händer efter det att personerna har testats, säger Stina Tärning.

Emelie Kullmyr vid gränspolisen är osäker på om någon person har kunnat få resa in i Sverige efter att ha testats på Landvetter.

Resenärens ansvar

– Jag tror inte att man har gjort det. Jag har inget svar på när testerna väl används, men det kan ju finnas fall där resenärerna behövt ett nytt corona-test för att kunna ta sig hem, säger hon.

Hon menar att det är Swedavia som har hand om när det kan vara aktuellt för ett coronatest.

Från Swedavia säger man att det är ett samspel med gränspolisen och att de hjälper till att ta vårdkontakt när det önskas.

Swedavia och gränspolisen understryker att det i slutändan ändå är resenärernas ansvar att ta reda på vad som gäller för att ta sig in i ett land när man är på resande fot.

Det här gäller för utländska medborgares coronatest för att bli insläppta i Sverige.

Det får ha gått max 48 timmar mellan tillfället för provtagningen och gränspassagen.

Arbetspendlare/gränsarbetare ska kunna visa upp prov som är högst en vecka gammalt.

Provet ska styrka att resenären inte har en pågående covid-19-infektion, detta kan enligt Folkhälsomyndigheten göras med ett negativt PCR-, LAMP-, TMA- eller antigentest.

Intyget ska vara på svenska, engelska, norska, danska eller franska.

Källa: Polisen

LÄS MER: Sandrine fastnade i ankomsthallen på Landvetter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.