I en ny rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) har Linn Karlsson, doktor i nationalekonomi och analytiker på Tillväxtverket, undersökt hur lön och sysselsättning påverkas av att studera på högskola efter att ha läst in behörigheten på komvux.
– Det är relativt stora skillnader mot att ha läst på högskolan efter komvux, säger hon.
De personer som gick vidare till högskolan hade i snitt nästan 75 000 kronor mer i årslön än de som gick från komvux till arbetslivet. Sysselsättningen är också högre bland dem som studerat på högskola.
– En annan intressant sak är att det inte var speciellt stor skillnad mellan yngre och äldre studenter, så en tolkning kan vara att det lönar sig lika mycket för båda grupperna.
Rapporten pekar på att det är lönsamt både för individen och samhället att personer får möjlighet att studera på komvux och högskola. Det nya omställningsstudiestödet som infördes i oktober kan göra det ännu mer lönsamt, tror Linn Karlsson.
– De som jag studerat har inte haft något omställningsstudiestöd utan hade ingen inkomst under studieåren. Om du minskar trösklarna och inte har något inkomstbortfall innebär det också att de kan få avkastning på utbildningen snabbare än personerna i rapporten.
För att satsningarna ska bli så effektiva som möjligt krävs samordning mellan arbetsgivare och de som anordnar utbildningen. Utbudet av utbildning bör anpassas efter arbetsmarknadens behov, poängterar Karlsson.
Fakta: Komvux
Komvux är en förkortning av kommunal vuxenutbildning, en verksamhet som startade 1968.
I dag bedriver de flesta kommuner och regioner undervisningsverksamhet för vuxna. Komvux erbjuder vuxna kompetensinriktad utbildning på grundskole- och gymnasieskolenivå. Kurserna kan läsas var för sig eller läggas samman till hela utbildningar.
Målgruppen för komvux är vuxna som har behov av att lära sig svenska eller komplettera tidigare utbildning i syfte att förändra sin situation i arbetslivet eller kvalificera sig för högre studier på högskolenivå.
Källa: ne.se
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.