- Vi får inte skapa situationer där det blir orättvisa och där man ger en bonus till vissa och inte till andra, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson till Ekot.
Löftet gavs av statsminister Stefan Löfven (S) den 1 maj. Det innebär att pensionerna höjs genom ett tillägg till pensionen för dem med en allmän, inkomstgrundad, pension på 9 000–17 000 kronor i månaden. Det motsvarar 1,2 miljoner, eller sex av tio, av dagens pensionärer i Sverige.
"Är orimligt"
Finansminister Magdalena Andersson (S) avfärdar kritiken.
- Det är ju typiskt att när vanliga löntagare ska få lite extra pengar i plånboken, ja, då plötsligt tycker Allianspartierna att det är orättvist, säger hon till TT.
- Vi tycker tvärtom att det är orimligt att människor som jobbat ett helt långt yrkesliv ändå har svårt att få ekonomin att gå ihop.
Inte genomförbart
De borgerliga representanterna i pensionsgruppen anser att S-förslaget slår mot en grundbult i systemet – att det man betalar in direkt ska påverka hur mycket man får ut, och att den som väljer att jobba fler år och mer heltid också ska få mer i pension än den som har jobbat mindre.
De anser också att det är svårt att genomföra förslaget rent tekniskt i pensionssystemet.
Moderaterna är ändå beredda att diskutera Socialdemokraternas förslag i pensionsgruppen, men vill i första hand stärka inkomsterna för samtliga pensionärer.
- Ett snabbt sätt att se till att pensionärer får mer i plånboken är att sänka skatten. Det vill vi också göra. Det kommer att påverka de med allra lägst pension direkt när vi gör det, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson till TT.