Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Löfvens känslosamma ord om rasismen

I sin sista regeringsförklaring som statsminister citerade Stefan Löfven (S) förintelseöverlevaren Hédi Fried – och lovade ett intensifierat arbete mot antisemitism, islamofobi och antiziganism.
– Rasismen hör inte hemma i Sverige, slog han fast.

Det var ett corona-nedtonat arrangemang när riksdagen högtidlighöll att politikåret 2021/2022 nu sparkar igång. En del av firandet hade strukits, däribland det stora minglet som alltid brukar hållas med inbjudna prominenta gäster. I kammaren togs dock alla 349 ledamöter emot för första gången på länge, eftersom riksdagen under pandemin enbart tillåtit 55 ledamöter i plenisalen samtidigt.

När kung Carl Gustaf hade förklarat mötet öppnat var det Stefan Löfvens tur att hålla sin regeringsförklaring, alltså peka ut regeringens riktning framåt. Eftersom han meddelat att han avgår vid S-kongressen i november blev det ett tal utan några större nyheter.

Löfven slog dock ett slag för den svenska demokratin, som fyller 100 år i år.

Han menade att demokratin aldrig kan tas för given.

– Den börjar och slutar med oss medborgare. Samhällsbygget är aldrig färdigt eller immunt mot dem som vill rasera det och gradera människors värde efter kön, könsidentitet, sexuell läggning, hudfärg, religion eller klass, sa han.

Citerade Hédi Fried

Löfven citerade ur boken ”Historien om Bodri” om en liten fångklädd flickas längtan efter sin familj och sin hund. Boken är skriven av förintelseöverlevaren Hédi Fried.

Fried har uppmärksammats många gånger, bland annat från valrörelsen 2018 då hon mötte Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och enligt henne fick ett löfte att M aldrig skulle ha något samröre med Sverigedemokraterna. Efter att Kristersson öppnat för samtal med SD har han fått mycket kritik, inte minst av sina politiska motståndare som menar att han svikit henne.

Kristersson själv menar dock att det är ett missförstånd och att han aldrig avgivit något sådant löfte, i stället handlade det om att M går till val på en regering med andra borgerliga partier.

Stefan Löfven lyfte dessutom fram att han i oktober står värd för en konferens i Malmö, för att världen aldrig ska glömma Förintelsen.

Och framhöll att rasism inte har någonting i Sverige att göra.

– Vi ska intensifiera arbetet mot antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism samt arbetet mot rasism riktad mot samer. Grunden för detta arbete är den nationella planen mot rasism.

Uppmaningen: Vaccinera er

Stefan Löfven berörde också en rad andra ämnen i sin sista regeringsförklaring. Bland annat lovade hans parti ska arbeta i den partipolitiskt sammansatta pensionsgruppen för att inbetalningarna till pensionssystemet ska öka.

Löfven riktade också en uppmaning till de människor som fortfarande inte vaccinerat sig.

– Den som ännu inte vaccinerat sig har en viktig uppgift att göra det. För sig själv, för andra och för att underlätta för vården, sa han.

Stefan Löfven omvaldes till statsminister så sent som i juli i år och meddelade i augusti att han avgår i november. Morgondagens partiledardebatt i riksdagen blir därmed hans sista som statsminister.

Se hela sändningen från riksmötets öppnande här nedan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.