Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Löfvens hårda ord till Kristersson: "Så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord"

Stefan Löfven riktar skarp kritik mot M-ledaren Ulf Kristersson sedan han brutit löftet till förintelseöverlevaren Hédi Fried gällande samarbete med Sverigedemokraterna. Nu svarar Moderaternas partiledare i ett inlägg på Facebook:
"Jag är övertygad om att den smutskastning och polarisering som statsministern nu ägnar sig åt, och som alltmer präglar det svenska politiska debattklimatet, är djupt skadlig".

Tidigare i veckan träffades Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i ett enskilt möte. Kristersson skrev därefter på Facebook att partierna tycker lika i många sakfrågor och att han är öppen för att samarbeta kring dem i riksdagen.

Ett annat besked än det han gav förintelseöverlevaren Hédi Fried när de båda möttes inför valet 2018.

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer att gå med på något samröre med SD, sa Fried till Dagens Nyheter då.

LÄS MER: M-ledaren efter SD-möte: Det var hög tid

Löfven: "Historiens dom kommer bli hård"

Nu riktar statsminister Stefan Löfven (S) skarp kritik mot Kristerssons omvändning, vilket Aftonbladet var först med att rapportera:

"Att se förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård", skriver Löfven i ett Facebook-inlägg på söndagen.

Inlägget har fått M-ledaren Ulf Kristersson att gå till motattack. I ett eget Facebookinlägg skriver han att sedan mötet med Hédi Fried ägde rum har mycket hänt i svensk politik och att "samhällsproblemen har vuxit lavinartat (...) Att i det läget motivera allt man gör i politiken med att man vill utestänga två partier från alla diskussion och alla beslut fungerar helt enkelt inte".

Statsministerns tuffa ord är enligt Kristersson en skadlig retorik.

"Jag är övertygad om att den smutskastning och polarisering som statsministern nu ägnar sig åt, och som alltmer präglar det svenska politiska debattklimatet, är djupt skadlig".

Därtill uppmanar M-ledaren i sitt Facebookinlägg statsministern att se över sitt eget parti.

"Stefan Löfven borde besinna sig och sluta upp med att förgifta det demokratiska samtalet. Och han borde städa upp i sin egen rörelse innan han mästrar andra. Socialdemokraternas oförmåga att ta itu med antisemitismen i sitt eget parti – gång på gång manifesterad i den tragiska situationen för judar i Malmö – säger mycket om klyftan mellan ord och handling".

Har försökt påminna om löftet

Hédi Fried föddes 1924 i Rumänien och har överlevt förintelselägren Auschwitz och Bergen-Belsen. Hon kom till Sverige 1945 med Röda Korsets bussar. Hon är författare och psykolog och föreläser om sina upplevelser under Förintelsen. Inför valet 2018 träffade hon flera av riksdagspartiernas ledare för att prata om antisemitism och nationalism.

För DN berättar Hédi Fried att hon har skrivit flera brev till Ulf Kristersson sedan de möttes förra hösten för att påminna honom om hans löfte. Hon uppger att hon inte har fått något svar, och kritiserar M-ledarens beslut om att öppna för samarbete med SD:

– Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. I början trodde man att ”ja, det kanske är bra att byta nu” och ”han verkar ju hygglig”. Människor är så naiva, säger Hédi Fried till DN.

LÄS MER: Därför har Kristersson svängt om samarbete med SD

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.