Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven har till midnatt på sig. Arkivbild.
Stefan Löfven har till midnatt på sig. Arkivbild. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Löfvens ödesdag i regeringsfrågan

Idag har Stefan Löfven fram till midnatt på sig att välja mellan att utlysa extraval eller avgå och ge sig in i talmansrundor.

Förra måndagen blev en historisk dag då svenska riksdagen röstade ner regeringen Löfven i en misstroendeförklaring med 181 ja-röster.

Statsminister Stefan Löfven har därför att välja mellan att utlysa extraval eller att avgå. Klockan 23.59 på måndagen löper hans deadline för att besluta om extraval ut.

Om han väljer att avgå kommer talmannen att inleda nya samtal med partiledarna för att se om det finns underlag för en ny regeringsbildning.

Skulle talmansrundorna misslyckas blir det extraval ändå.

LÄS MER: Misstroendet mot regeringen: Detta har hänt

LÄS MER: Sifferpusslet: Så ser spelplanen för att styra landet ut

Inget nytt januariavtal

Under veckan som gått har det gjorts flera utspel från partierna.

Efter misstroendeomröstningen meddelade Centerledaren Annie Lööf att hon kunde släppa kravet om fri hyresrätt i nyproduktion, den punkten i januariavtalet som ledde till att Vänsterpartiet valde att rösta nej till regeringen Lövfen på måndagen. Istället ville hon förhandla fram ett nytt januariavtal mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna.

Men detta sa Liberalernas ledare Nyamko Sabuni strax därefter nej till.

LÄS MER: Sabuni avvisar invit från S och C

LÄS MER: Centerpartiet säger nej till budgetinvit från Vänsterpartiet

I stället började både högern och vänstern i riksdagen en dragkamp om att få med C på ett samarbete. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skickade på midsommardagen ett brev till sin centerpartistiske kollega, där sex gemensamma sakpolitiska intressen mellan C och M pekades ut, sex punkter som ligger på Annie Lööfs önskelista.

Men för att en högerregering ska kunna få majoritet i riksdagen krävs det att Centern gör gemensam sak med inte bara Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna – utan även Sverigedemokraterna.

”Centerpartiet kommer inte att samarbeta med ett främlingsfientligt populistparti som SD”, meddelade Centerns vice ordförande Anders W Jonsson i en skriftlig kommentar till Expressen.

V sträckte ut handen

I söndags sträckte även Vänsterpartiet ut en hand mot Centern. V uttryckte förhandlingsvilja och meddelade att man är redo att lägga krav på stora skattehöjningar åt sidan.

Men C slog bort den handen.

"Det är uppenbart många som ser samsyn med Centerpartiet i många frågor. För oss visar det att det rimligaste i detta läge är samarbeten i den breda politiska mitten i svensk politik, inte genom budgetförhandlingar med V eller SD", sade Anders W Jonsson i en skriftlig kommentar till TT.

Konstellationen S, MP och V behöver lägga till Centerns 31 mandat för att precis nå upp till den magiska mandatgränsen 175.

Stefan Löfven har fram till 23.59 på måndagen på sig besluta sig. Antingen utlyser han extraval eller så ger han och de andra riksdagspartierna sig in i talmansrundor.

Alternativet extraval:

Ett extraval ska hållas inom tre månader från att det utlysts av regeringen. De ledamöter som väljs in i ett extraval sitter till nästa ordinarie val.

Alternativet talmansrundor:

Talmansrundor innebär att talmannen för samtal med partiernas företrädare för att undersöka vilket regeringsalternativ som har stöd i riksdagen. Sedan presenterar talmannen ett förslag till statsminister. Om förslaget inte röstas igenom i riksdagen påbörjas en ny talmansrunda. Talmannen får fyra försök till detta – efter det utlyses extraval. Även om antalet talmansrundor är begränsade finns ingen tidsbegränsning för dem. I teorin skulle talmansrundor kunna pågå till nästa ordinarie val, men talmannen Andreas Norlén har sagt att han inte kommer att låta rundorna ta lika lång tid som efter valet 2018 då det tog 134 dagar innan en regering var på plats.

Källa: Riksdagen