Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Statsministern Stefan Löfven (S) menar att en stark välfärd kan mota hatet. Bild: STEFAN BERG
Statsministern Stefan Löfven (S) menar att en stark välfärd kan mota hatet. Bild: STEFAN BERG

Löfven vill mota hatet med sammanhållet Sverige

Om hatet, nazismen och extremismen ska krossas krävs ett sammanhållet Sverige, där alla fångas upp av välfärden, snarare än skattesänkningar för de rika.
Det var statsminister Stefan Löfvens (S) budskap när han höll tal i Almedalen.

Den senaste tiden har S släppt en rad utspel som partiet menar ska stärka välfärden. Det handlar bland annat om en miljardsatsning på vården som bland annat ska ge mer vårdpersonal och längre öppettider på vårdcentral och närakut och höjd pension för de som idag får minst.

Under en presskonferens på ett äldreboende i Roma på den gotländska landsbygden tidigare under torsdagen presenterade Stefan Löfven och finansministern Magdalena Andersson ännu ett förslag om hur ”vanliga löntagare” ska få mer i pension.

Det är också välfärden som är kärnan när statsministern talar i Almedalen på torsdagskvällen.

– Vi är med er. Vi håller ihop, säger Stefan Löfven.

För partiet menar att det enbart är ett starkt samhälle, med en välfärd som inkluderar alla, som kan mota bort hatet, likt det som har synts när nazisterna har tagit plats i Visby de senaste dagarna.

– Det är bara så vi får den starka gemenskapen som är lösningen för att inte hatet ska få fäste. Det är värt så mycket mer än skattesänkningar för några få, säger Stefan Löfven, under presskonferensen tidigare på torsdagen.

"Nu får ni stå tillbaka"

Under kvällens tal kritiserade statsministern Moderaterna för att bedriva en politik som istället ökar klyftorna.

- De vill ta nästan alla nya resurser som svenska folket har jobbat ihop för att sänka skatten för dem som har mest. Det är som om vi hade läst Robin Hood baklänges. Det är ingen bra story, säger han och vänder sig till just dem i samhället han menar har mest:

- Nu får ni stå tillbaka. Det är vanligt folks tur nu. Pensionärernas tur. Vi ska ha fler lärare, fler undersköterskor, fler poliser. Jag vill genomföra det största trygghetsprogrammet i modern tid i Sverige.

Han anklagade också Sverigedemokraterna för att vilja bedriva en politik som polariserar Sverige och menade att de är mer moderata än Moderaterna med förslag på stora skattesänkningar och sämre anställningstrygghet.

- Då får man ännu större klyftor att tala om och ännu fler orättvisor de kan skylla på minoriteter. Då får man ännu mer grogrund för att elda på hatet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.