Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S) hälsar på nationaldagsfirare vid hembygdsgården i Mullsjö. Hans tal fick en vacker inramning, men Löfven passade också på att varna för att hatisk debatt på nätet hotar demokratin.

Löfven vill ha bättre debatt på nätet

Röda stugor och grönska ramade in statsminister Stefan Löfvens tal i västgötska Mullsjö på nationaldagen. Men Löfven passade också på att varna för att det hårda debattklimatet på digitala medier är ett hot mot vår demokrati.

För några dagar sedan blev det känt att Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) i halländska Hylte drabbats av en hatstorm på nätet.

Statsminister Stefan Löfven anknöt till ämnet i sitt tal på nationaldagen i ett sommarvackert Mullsjö.

- Jag vill uppmana alla demokrater i Sverige att ta tillbaka vårt offentliga samtal, sade Stefan Löfven.

Stora möjligheter

Han framhöll att digitala medier öppnat stora möjligheter för demokratin.

- Alla kan debattera, alla kan publicera. Det är en otrolig möjlighet till spridning av makt. Men hur används egentligen den makten idag? Tyvärr ser jag hur debattörer, både från höger och vänster, möts av hån, hat och hot.

- Vi ser hur enskilda individer, och grupper av människor, förnedras och avhumaniseras på grund av deras religiösa tro eller politiska uppfattning, eller etniska bakgrund, fortsatte Löfven.

Det är ohållbart debattklimat, framhöll statsministern.

- Det blir ett skrämt samhälle. Det blir ett tyst samhälle, en döende demokrati.

Han uppmanade människor att säga ifrån mot hatiska debattinlägg och avhumanisering.

Rösträtt i 100 år

Löfven påminde också om att det är 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige, och framhöll att det var en regering med socialdemokrater och liberaler som drev på utvecklingen 1918.

Gemenskap, och att arbeta tillsammans för att göra samhället bättre, var ett genomgående tema i talet inför kanske 800 åhörare. Nationaldagen är en dag för samling, betonade statsministern.

- Oavsett politisk tillhörighet kan vi samlas och våra stolta över vårt land, och fundera igenom våra styrkor men också våra utmaningar, sade Stefan Löfven till TT.