Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Löfven vill bygga trygghet under Sverigeresa

Statsminister Stefan Löfven (S) skippar politikerveckan i Almedalen. I stället ger han sig ut på en resa runt Sverige med löfte om ökad trygghet och effektivare polis och kustbevakning.

Kustbevakningens båt KBV 032 kom in i Södra hamnen i Skärhamn i stark vind. Flaggorna på piren stod rakt ut och delar av det tänkta programmet fick strykas. Det var ett kustsamhälle som visade sitt sanna ansikte.

- Jag har alltid älskat Höga kusten men det här är ju också fantastiskt vackert, sade statsministern med en gest upp mot de bohuslänska klipporna.

Stefan Löfven skippar politikerveckan i Almedalen och ger sig i stället ut på en resa runt Sverige. Tanken är att prata om hur tryggheten i samhället kan utvecklas. Första dagen handlade besöket om Tjörn och Stenungsund där statsministern inledde med att möta Kustbevakningen och Sjöräddningen i Skärhamn.

Miljön till havs

- Det betyder mycket för oss att han vill besöka vår verksamhet och se vad det är vi sysslar med dagligdags, säger Ulrika Nilsson, chef för kuststationen Lysekil.

Hon fick chansen att ombord på KBV 032 samtala med statsministern både om tryggheten till sjöss och om miljön till havs.

På piren trängdes ortbor för att få en glimt av Stefan Löfven. Och kanske få skaka hand.

- Det är bra att han är ute bland vanligt folk, säger Ulla Mattsson som bor i Skärhamn.

- Vi lever med havet varje dag. Det är viktigt att han får veta hur det är att leva vid havet, säger hon.

Utökade befogenheter

På plats passade statsministern på att lova att se över möjligheten att ge Kustbevakningen utökade befogenheter för att undvika dubbelarbete med polisen. Och på samma sätt se över hur Kustbevakningen, tullen och polisen kan jobba mer effektivt tillsammans.

Statsministerns resa går vidare från Skärhamn till Stenungsund för ytterligare besök innan resan i morgon drar till Blekinge.

Om statministerns beslut att resa i Sverige i stället för att åka till Gotland ska ses som början till slutet för Almedalsveckan kan bara experterna spekulera om. Själv säger statsministern:

- Jag har aldrig sagt att jag aldrig kommer att åka till Almedalen. Vi får se om jag åker nästa år.