Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Löfven varnar för tredje coronavåg

Sportlovet kan bli en ny coronaprövning för Sverige.
Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanar svenskarna att tänka efter vid resa.
– Risken för en tredje våg är betydande, säger han.

På torsdagen frågades statsministern ut i riksdagen. Mycket handlade om vaccineringen som just nu pågår.

Moderatledaren Ulf Kristersson tog upp frågan om varför Sverige ännu inte kommit igång med att informera brett om vaccineringen.

– I månader har regionerna bett regeringen om en nationell informationskampanj för att nå de allra mest utsatta och svårnådda i vårt samhälle, men ingenting händer.

Målet ligger fast

Stefan Löfven svarade att Sveriges kommuner och regioner, SKR, är överens med Folkhälsomyndigheten om att en rejäl kampanj ska göras.

– Det kommer att bli flera kampanjer, först om behovet av att man vaccinerar sig. Sedan kommer nästa fas, information om när det blir min tur, var jag då ska vaccinera mig.

Ulf Kristersson pressade också på om regeringens löfte att alla över 18 år ska vara vaccinerade innan den första juli.

– Vad gör statsministern för att se till att den tidplanen ska hålla och vara trovärdig?

Stefan Löfven menade att utmaningen ligger i att det inte finns någon buffert av vaccin hos vaccinbolagen, allt levereras till länderna i samma stund som det är framtaget. När bolagen får problem med sina leveranser drabbar det köparna, slog statsministern fast.

– Regeringen och SKR är överens om att vi ska hålla fast vid det mål vi har kommit överens om, att den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad till halvårsskiftet. Det kommer att bli en större utmaning nu men vi står fast vid att det ska hållas och ännu så länge ser vi att vi kan göra det, säger Löfven.

Chefer tränger sig före

Vänsterpartiets Karin Rågsjö tog upp avslöjandena om att ett flertal chefer runt om i landet trängt sig före i vaccinationskön och vilka åtgärder Löfven tänker vidta emot detta.

– Det är en ökande trend.

Stefan Löfven svarade att vaccinationsordningen måste vara glasklar och transparent, eftersom det ger tillit till det arbete som görs.

– Jag kan förstå att det i början av regionernas arbete kan vara svårt att planera för hur många doser man kan få ut, men får nåt annat. Och att det då uppstår frågetecken, vad gör vi av det här? Men då menar vi, då ska det ändå hanteras i prioriteringsordning.

Varnar för tredje våg

Efter frågestunden varnade Stefan Löfven för risken att Sverige står inför en tredje våg av coronaviruset, som kan starta i samband med det sportlov som stundar.

Han uppmanade människor att verkligen tänka efter, till exempel vid resa till fjällen, och inte göra onödiga stopp för att handla mat eller tanka.

– Det ska inte vara någon trängsel.

– Vi måste hela tiden tänka social distansering.

Någon allmän avrådan mot sportlovsresor ville han dock inte utfärda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.