Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var då. Förra året talade Stefan Löfven i Almedalen. I år blir det istället en Sverigeresa, med Skärhamn och Stenungsund som första stopp.

Löfven väljer Stenungsund

När andra åker till Almedalen väljer Stefan Löfven Skärhamn och Stenungsund. – Vi tycker att det ska bli jätteroligt, säger Iva Rauswall-Frisk på Borealis.

Statsministern har, som bekant, valt bort årets Almedalsvecka för att i stället resa runt och träffa folk som "kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, men likväl borde få sina röster hörda i politiken", som han själv beskrivit det på sin facebooksida.

Temat för veckan är trygghet och Stefan Lövfen ska besöka arbetsplatser där folk "jobbar och skapar trygghet", även under semestertider. Det är en beskrivning som stämmer in bra på Borealis i Stenungsund – där verksamheten är igång dygnet runt, året runt. Iva Rauswall-Frisk på Borealis berättar att man ska ta med statsministern på en rundvandring på anläggningen om att företagets vd kommer att lyfta om de utmaningar och möjligheter som finns i branschen.

Vad är det för utmaningar?
– Jag är inte helt insatt i vad vår vd kommer att ta upp, men det handlar till exempel om energipriser och energitillgång. Vi är en energiintensiv industri. Konflikten i hamnen är en annan sak som stör många företag, däribland oss.

En annan framtidsfråga för branschen handlar om hur man ska ställa om från fossila råvaror till förnyelsebara, som till exempel skogsråvara. Där pågår ett stort forskningsarbete i samarbetet med universitet och högskolor över hela landet.

– Visionen är att vi ska ha kommit en bit på väg 2030, säger Iva Rauswall-Frisk.

Fullspäckat schema 

Det är nu på söndag, den första dagen i årets Almedalsvecka som Stefan Löfven kommer till Bohuslän. Han planerar att vara i Stenungsund 13.30-18.30, men innan dess ska han hinna med ett besök i Skärhamn, där han ska träffa kustbevakningen, sjöräddningen och brandkåren. Under måndagen, då det är Liberalernas dag i Almedalen, åker Stefan Löfven vidare till Blekinge och under tisdagen, Centerns dag, är det besök i Oskarshamn och på Öland som står på programmet.

Däremot är det en lucka i kalendern under onsdagen – då det är Socialdemokraternas dag och finansminister Magdalena Andersson talar i Almedalen.

– Han ska ju styra landet också, så statsministern har annat att göra den dagen, säger Stefan Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson.

På torsdagen och fredagen fortsätter Sverigeresan med besök i Vilhelmina, Storuman, Arjeplog och Arvidsjaur.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.