Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Statsminister Stefan Löfven (S) och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) håller pressträff i Rosenbad i Stockholm. Sverige kan komma att be Nato om hjälp med att bekämpa skogsbränderna, uppger statsminister Stefan Löfven.

Löfven vädjar: Respektera eldningsförbudet

Skogsbränderna härjar i Sverige och det varma vädret fortsätter. I det läget måste alla ta sitt ansvar och följa de eldningsförbud som har införts, manar statsminister Stefan Löfven (S).

Löfven är mycket bekymrad över läget, och varnar samtidigt för att det kan bli ännu värre de närmaste dagarna. Temperaturen stiger, och läget är extremt, framhåller han.

- Risken för nya bränder är stor. Det är en fortsatt allvarlig situation, säger han på en presskonferens efter torsdagens regeringssammanträde.

Han vädjar till alla att respektera de eldningsförbud som införts, och uppmanar till stor försiktighet.

- Det är så lite som behövs för att det ska brinna nu, säger han.

Stöd till drabbade

Samtidigt vill Stefan Löfven tacka alla som arbetar med bränderna. Han lovar att regeringen ska ställa upp med det stöd som behövs.

- Det uträttas stordåd runt om i vårt land varenda timme, säger han, och räknar noga upp både myndigheter, organisationer och frivilliga som ställer upp.

Under regeringssammanträdet beslutades om olika typer av stöd till drabbade kommuner och frivilliginsatser. Kommunerna kommer att få 300 miljoner kronor och frivilligorganisationerna 25 miljoner kronor.

- De som drabbats av torkan och bränderna ska inte lämnas åt sitt öde, utan nu håller vi ihop, säger statsministern.

Hoppas på regn

Inrikesminister Morgan Johansson (S), som också deltog på pressträffen, pekar på fortsatt hög risk för brandspridning även om det kommer en del regn i helgen.

- Om prognoserna för regn håller skulle det innebära mycket positivt för släckningsarbetet, säger han.

Denna torra, heta sommar med missväxt och bränder kan innebära ett abrupt uppvaknande kring klimatfrågor och beredskap, tror han. Men mer exakt vad det kan leda till är för tidigt att säga nu, konstaterar han.

- Analysarbetet kommer pågå länge, säkert hela hösten, säger Morgan Johansson.