Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild Bild: Christine Olsson

Löfven utesluter inte extra val

Statsminister Stefan Löfven (S) utesluter inte extra val om Liberalerna lämnar januariavtalet.
Han tycker att de borde "besinna sig".

Löfven uttalar sig i frågan i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni har krävt att regeringen drar tillbaka de migrationsförslag som ska göra det lättare att få uppehållstillstånd av humanitära skäl. Annars kan L komma att hoppa av budgetsamarbetet och januariavtalet med regeringen.

Löfven tänker dock inte dra tillbaka migrationsförslaget.

– Nej, för det första ingår inte migrationspolitiken i januariavtalet. Det var Liberalerna väldigt tydliga med att de inte ville, säger han till Ekot.

Löfven anser också att förslaget om att göra det lättare att få uppehållstillstånd på humanitära skäl inte är en "stor sak". Han bedömer att det kommer att handla om få fall.

Löfven uppger även i intervjun att det inte är aktuellt att förhandla om migrationsförslaget med L. Däremot kan det bli vissa förändringar i förslaget om remissinstanserna påpekar att något fattas eller behöver rättas till.

– Då ska vi göra det. Men det är inte någon ny förhandling som ska till. Vi är tre partier som tycker det här är rätt, säger Löfven till Ekot och syftar på S, MP och C.

"Ska inte uteslutas"

Statsministern tycker inte att han bryter mot januariavtalet.

– Det är svårt att bryta mot ett avtal på en punkt som inte finns i avtalet, säger han till radion.

Löfven varnar L för att skapa en budgetkris och därmed en regeringskris. Han påpekar att det skulle vara allvarligt om regeringen inte kan få tillräckligt med stöd i riksdagen för sin budget. Löfven tror inte att svenska folket ser fram emot en ny politisk kris.

Statsministern vill inte spekulera i vad som händer om L lämnar januariavtalet, utan vill avvakta vad L kommer fram till sin interna process.

– Men det ska absolut inte uteslutas att då har vi extra val eller så har vi nya talmansrundor, säger han till Ekot.

Vill inte hota

Med talmansrundor menar Löfven att riksdagens talman måste föra samtal med partiledarna för att se vilken statsminister och regering som skulle få tillräckligt stöd för att styra landet.

Löfven anser att det nu är L som väljer väg.

– Om man tar steget och lämnar ett sådant avtal som faktiskt är grunden för regeringsbildningen, då tar man på sig ett väldigt stort ansvar. Jag tycker att man borde besinna sig, säger Löfven till Ekot

– Det ska mycket till att sätta vårt land i en sådan svår situation när vi dessutom har pandemin.

Löfven vill inte nu hota med extra val.

– Jag fattar beslut när jag har sakförhållandet klart för mig, vilken situation vi är i. Skulle det bli extra val så är vi redo, säger han till Ekot.