Statsminister Stefan Löven besökte på onsdagen Folkets hus i Rinkeby utanför Stockholm. Temat för mötet var minskad segregation och ökad trygghet i samhället.
Statsminister Stefan Löven besökte på onsdagen Folkets hus i Rinkeby utanför Stockholm. Temat för mötet var minskad segregation och ökad trygghet i samhället.

Löfven till Rinkeby efter polisattack

Poliser attackerades återigen med stenar i Rinkeby natten mot onsdagen. Under dagen besökte statsminister Stefan Löfven Stockholmsförorten för att prata om hur otryggheten ska bekämpas.

ANNONS
|

Natten mot onsdagen attackerade ett 20-tal ungdomar en polispatrull i Rinkeby. Polisen har utsatts för stenkastning i området tiotals gånger sedan årsskiftet.

- Jag känner mig orolig, säger en kvinna som bor i Rinkeby.

Även i andra utsatta områden runt om i landet har poliser och räddningstjänsten blivit måltavla för stenkastande ungdomar

Stenkastning

Dagen efter stenkastningen i Rinkeby besökte Stefan Löfven (S) förorten för att diskutera minskad segregation och ökad trygghet i samhället.

ANNONS

- Vi har redan lagt mer resurser på polisen för att lösa problemet med kriminalitet och stenkastning i de mest utsatta områdena i landet. Vi måste också arbeta med orsakerna till det som sker; med den sociala utsattheten, sociala klyftor och segregation, arbetslöshet och låg utbildningsnivå, sade statsministern.

Vid sitt besök i området träffade Löfven ett flertal representanter för olika verksamheter i Rinkeby, bland annat skolpersonal, poliser och lokalpolitiker. Ibrahim Bouraleh, talesperson för Islamiska förbundet i Järva, var en av dem.

- Situationen är allvarlig. Man måste komma åt ungdomsproblematiken. Det gör vi genom att hantera problemet redan i skolan, säger han.

Hantera situationen

Iman Elmi, som arbetar på Familjehuset i Rinkeby, säger att problemet i området i första hand måste tacklas av de vuxna.

- Man måste börja högst upp med föräldrarna. De är lätt att hantera ungdomarna om bara föräldrarna vet hur de ska hantera situationen, säger hon.

ANNONS

ANNONS