Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20201218 Statsminister Stefan Löfven vid en pressträff om nya restriktioner under coronapandemin.  Bild: Jessica Gow/TT
STOCKHOLM 20201218 Statsminister Stefan Löfven vid en pressträff om nya restriktioner under coronapandemin. Bild: Jessica Gow/TT

Löfven: Sverige har inte bytt strategi

Statsminister Stefan Löfven anser inte att Sverige har bytt strategi för att bekämpa coronaviruset trots att regeringen den senaste tiden fattat beslut om hårdare restriktioner och åtgärder.
– Jag kan förstå kittlingen i att tro att den har bytts, men i grunden är den exakt samma, säger statsministern till SVT.

Under den första vågen av smittspridningen av coronaviruset i våras blev ”den svenska strategin” ett het omdebatterad ämne, inte bara inom landets egna gränser, utan i stora delar av världen.

Medan många länder stängde ner sina samhällen förlitade sig den svenska regeringen i högre utsträckning på medborgarnas personliga ansvar och förnuft. När den andra vågen av smittspridning sköljt över Europa har regeringen den senaste tiden fattat en rad olika beslut som kan uppfattas ligga mer i linje med hur andra länder har agerat under pandemin.

LÄS MER: Regeringens nya åtgärder: Tidigare spritstopp, munskydd för pendlare, besöksgräns i butiker

Under måndagen fattade regeringen likt många andra länder beslut om ett inreseförbud från Storbritannien och Danmark där det finns bekräftade fall av en ny stam av viruset som orsakar covid-19, och som befaras kunna vara betydligt mer smittsamt.

I en intervju med SVT:s Mats Knutsson, menar statsminister Stefan Löfven att regeringens strategi är den samma som den varit under hela pandemin.

– Jag kan förstå kittlingen i att tro att den har bytts, men i grunden är den exakt samma. Se till att hålla nere smittspridningen så mycket som det går. Se till så att sjukvården och omsorgen har de resurser som krävs för att man ska kunna vårda människor och också då inte få för stort tryck på sig, för till sist så brister det, säger statsministern.

”Ska göra det som går att göra”

Hur effektivt inreseförbudet som regeringen fattade beslut om under tisdagen är för att begränsa den nya virusvarianten från att nå Sverige, menar statsministern är svårt att svara på.

– Vi ska göra det som går att göra. Det är svårt att säga i procent. Vi menar att det är rätt åtgärd, och nu har vi gjort det, säger Löfven.

LÄS MER: Sverige stoppar resor från Danmark och Storbritannien

Redan under söndagen aviserade inrikesminister Mikael Damberg att regeringen ville införa ett inreseförbud. Beslutet fattades dock först under måndagen och började träda i kraft vid midnatt mot tisdagen, vilket gjorde att flera ankommande flyg från London kunde landa på både Landvetter och Arlanda under hela måndagen. I andra länder som i till exempel Norge och Danmark verkställdes besluten redan under måndagsförmiddagen.

– En del har att göra med hur beslutsprocessen ser ut. I vissa länder kan en enskild minister fatta det beslutet, Sverige krävs det att regeringen fattar beslut och vi har ett grundlagskrav på att vi ska bereda alla regeringsärenden på ett bra sätt, säger Löfven.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.