Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Löfven sätts på prov för första gången

Den här veckan hamnar Stefan Löfven i rampljuset på riktigt. Men han har redan gjort stora förändringar av Socialdemokraterna. Och riktningen kommer från Mona Sahlin.

I fredags kunde Stefan Löfven fira tre månader som partiledare. Det har nog varit en rätt behaglig tid. Opinionssiffrorna har rusat i höjden, utan att han behövt göra mycket annat än att gå runt och inte vara Håkan Juholt.

Men nu blir det värre. Den här veckan sätts Stefan Löfven för första gången på prov.

På tisdag, 1 maj, testas hans förmåga som folktalare. Klarar han att elda massorna på Götaplatsen? Dagen därpå prövas Stefan Löfvens kunnande när det gäller att snickra ihop en lagom detaljrik ekonomisk vårproposition. Och nästa söndag får vi se på TV hur Löfven står sig i den första partiledardebatten.

För Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt väntar motsvarande prövningar. Han ska visa att han är en inspirerande förstamajtalare i Stockholm på tisdag och en ansvarsfull hushållare på onsdag, när Vänstern presenterar sitt alternativ till vårbudgeten.

Den svåra konsten är att säga lagom mycket. Förstamajtal är för all del en av få konstformer som nästan inte förändrats alls på 100 år, men några nyheter förväntar sig ändå åhörarna. Gärna sådana som talar till känslan, som när Håkan Juholt förra året lovade kamp mot barnfattigdomen med orden "vi ska inte lämna en enda knatte!"

Han ville inte förstöra den retoriska stämningen med brasklappar om att löftet gällde "så snart budgetutrymmet tillåter". Men när det ganska många löften senare blev dags att lägga en höstbudgetmotion började Håkan Juholts stora problem. Pengarna räckte inte till allt som utlovats.

Nu tyder inte mycket på att Stefan Löfven kommer att gå i den fällan. Det blir allt tydligare att det inte är Håkan Juholt utan Mona Sahlin som är den nye partiledarens främsta inspiratör.

För trots att Stefan Löfven utåt hållit en låg profil hittills har det hänt massor bakom kulisserna och den nya S-strategin börjar framträda allt tydligare.

Socialdemokratins nye ledare följer hittills de råd Mona Sahlin gav i sitt kontroversiella tal på förtroenderådet i december 2010. Sahlin varnade för falangstrider mellan höger och vänster. Hon tryckte på att partiet måste betona både jämlikhet och tillväxt. Och så tipsade hon om att S borde tala om både rättigheter och skyldigheter.

Som exempel på det sistnämnda föreslog Mona Sahlin att a-kassan borde ha en bortre tidsgräns och det var då det verkligen blev bråk. Flera LO-förbund protesterade, särskilt sedan gruppledaren Sven-Erik Österberg uttalat sitt stöd för idén.

Men i gårdagens GP-intervju ställer sig Stefan Löfven bakom idén med en bortre parentes i a-kassan.

Även när det gäller den nya inriktningen på skolpolitiken, som GP skrev om i fredagens tidning, märks Sahlininspiration. Mona Sahlin ställde i praktiken kabinettsfråga om skolan, där hon ville se mer betyg och uppföljning. Ibrahim Baylan hade som skolminister tidigare försökt vrida politiken lite mer i den riktningen, men inte lyckas övertyga alla i partiet.

På en punkt signalerar Stefan Löfven till och med att han är beredd att gå längre än Mona Sahlin. Hon fick kritik när hon inte ville lova följa S-kongressens beslut om delad föräldraförsäkring. Stefan Löfven, däremot, lovade i gårdagens GP-intervju att Socialdemokraterna kommer med förslag om mer kvotering i föräldraförsäkringen. Kanske redan i höstens budget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.