Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Statsminister Stefan Löfven. Bild: Håkan Johansson
Statsminister Stefan Löfven. Bild: Håkan Johansson

Löfven säger nej till årligt asylmål

Statsminister Stefan Löfven säger i en intervju med tidningen Sydsvenskan nej till att bestämma årliga volymmål för hur många människor som får söka asyl i Sverige.
– Vi ska inte ha ett fixt antal människor som innebär att man inte kan stå upp för asylrätten, säger han till tidningen.

Sveriges riksdagspartier sitter sedan en tid tillbaka och försöker spika ut långvarig migrationspolitik för Sverige. En fråga som har tagit väldigt mycket plats är den om ett årliga volymmål för asylsökande.

Frågan har skapat en svåröverkomlig spricka mellan partierna. Miljöpartiet har tidigare sagt att de inte anser att man kan sätta ett årligt volymmål för hur många asylinvandrare Sverige ska ta emot, ett förslag som flera övriga partier nu står bakom.

Asylmålet är ett av Moderaternas främsta krav i migrationsförhandlingarna, på så vis ska Sverige ta emot betydligt färre antal flyktingar än i dag.

Moderaterna gick också tidigare i veckan ut och meddelade att Socialdemokraterna nu gett besked att de är beredda att släppa Miljöpartiet i förhandlingarna om migrationspolitiken.

– Socialdemokraterna har gett garantier att de är beredda att gå vidare utan Miljöpartiet. Nu är det viktigt att vi får det här på pränt, sa Maria Malmer Stenergard (M), till Aftonbladet.

Statsministern säger nej till asylmål

Men i dag kom nyheten att statsminister Stefan Löfven säger nej till ett så kallat asylmål. I en intervju med tidningen Sydsvenskan säger han att det inte hade varit förenligt med asylrätten.

– Vi ska inte ha ett fixt antal människor som innebär att man inte kan stå upp för asylrätten, säger Löfven till tidningen.

Som motförslag öppnar i stället statsministern upp för ”rörliga mål”, vilket skulle innebära att Sverige skulle ta emot 2-3 procent av de asylsökande som kommer till EU ett visst år.

– Det måste vara hållbart i meningen att Sverige inte kan ta en oproportionerligt stor del. Vi ska göra vad som ligger på oss. Och andra länder i EU ska göra vad som ligger på dem, säger Löfven till tidningen Sydsvenskan.

LÄS MER: Svåra hinder på väg mot migrationsuppgörelse

LÄS MER: Nu börjar striden om migrationspolitiken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.