Stefan Löfven har i dag träffat de övriga partiledarna till ett möte i Rosenbad, för att höja beredskapen inför eventuella försök att påverka det svenska valet i september. Arkivbild.
Stefan Löfven har i dag träffat de övriga partiledarna till ett möte i Rosenbad, för att höja beredskapen inför eventuella försök att påverka det svenska valet i september. Arkivbild.

Löfven: "Ryssland är det största hotet"

Statsminister Stefan Löfven har träffat de övriga partiledarna i Rosenbad för att diskutera eventuella försök att påverka det svenska valet i september.

ANNONS
|

Han menar dock att svenska myndigheter är "mycket väl förberedda".

- Blir det en påverkanskampanj kommer vi inte att dra oss för att lämna ut dem som gör detta.

Han uppmanar medborgarna till att vara källkritiska.

- Utifrån den vetskap vi har från andra val som det franska och det amerikanska så får vi utgå från att vi inte kommer att vara fredade, säger Löfven som svar på frågan om hur stort hotet är.

ANNONS

"Sverige kommer inte att vara skonat"

Centerns partiledare Annie Lööf håller med om att valsystemet är robust.

- Däremot finns större oro att påverka samhällsdebatten. Jag kan se i mina egna sociala mediekanaler att det finns påverkan från anonyma konton. Det är uppenbart att det finns aktivitet mot beslutsfattare, säger hon.

- Vi har sett det ske i USA, Frankrike, Storbritannien, så det är klart att Sverige inte kommer att vara skonat. Det handlar bland annat om att väljare behöver använda sin källkritik gällande vad man sprider vidare.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, ser en trygghet i det svenska valsystemet.

- Det svenska valsystemet är lätt att övervaka och svårt att manipulera jämfört med ett elektroniskt valsystem, säger han.

ANNONS

- Att påverka själva valresultatet är därmed mindre sannolikt.

Liberalernas partiledare Jan Björklund påpekar att det inte är någon hemlighet varifrån påverkan eventuellt kan komma.

- I vår del av världen är det Ryssland som ägnar sig åt sådana här operationer, säger han.

- Det svåra med påverkansoperationer är rykten som sprids blixtsnabbt på sociala medier, oavsett om de är sanna eller osanna. När de sedan dementeras har de ändå hunnit spridas.

"Har en gemensam hållning"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sade efter mötet att han inte är speciellt orolig inför höstens val.

- Valsystemet som sådant känns robust men det finns så klart andra påverkanssystem, säger han.

ANNONS

- Det vi kan göra är att vara vaksamma och medvetna. Det har inte pratats om det här så mycket tidigare, men både vi och väljare bör vara medvetna om detta, sade han.

Det är andra gången ett liknande möte hålls, första gången var förra året. Partiledarna fick på mötet höra Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) informera om läget och risker för påverkansoperationer i samband med allmänna val, enligt inbjudan.

- Vi har en gemensam hållning. Vårt valsystem är i grunden robust. Det svenska valet ska avgöras av svenska väljare och inte av främmande makter, säger Stefan Löfven.

TT

ANNONS