Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stefan Löfven (S) har varit statsminister i ett år. ARKIVBILD.

Löfven om sitt första år vid makten

Stefan Löfven firar ett år som statsminister - ett år av motgångar och maktspel. - Intensivt, säger Stefan Löfven själv om året i toppen.

Att fira ettårsdagen med kollegorna på nordiskt statsministermöte i Danmark gör Stefan Löfven (S) mer än gärna. Men på lördagskvällen blir det firande med familjen.

När TT:s utsände i Köpenhamn ber statsministern beskriva sitt år med tre ord blir svaret några ord längre.

- Intensivt, otroligt givande och att vi går framåt, säger Stefan Löfven.

Året började med en rejäl motgång när Sverigedemokraterna röstade för Alliansens budget och regeringens egen föll. Händelsen är det statsministern ser som sin svåraste prövning.

Regeringen utlyste extraval, men avblåste det i och med Decemberöverenskommelsen som gjorde det möjligt för Löfven att regera vidare.

"Vågade ta extravalsvapnet"

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet som forskar om socialdemokratin, är maktspelet efter budgetförlusten det man främst kommer minnas av Löfvens första år.

- Det är inte att spela säkert. Han vågade ta till extravalsvapnet, fick undan hotet genom förhandlingar bakom lyckta dörrar och lyckades komma tillbaka. Där visade Löfven och regeringen riktig handlingskraft, säger Jonas Hinnfors.

Att Löfven fått sin koalitionsregering att hålla sams trots skiljaktigheter måste också upp på listan över framgångar, menar statsvetarprofessorn.

- Innehållslig politik har det varit mer återhållsamt med. För en socialdemokratisk regering tror jag det är nödvändigt att komma med genomgripande reformer för välfärdsstaten och arbetsmarknaden, men där har det varit mer lappa och laga, säger Jonas Hinnfors.

Resa runt roligast

Vad har då varit roligast under Löfvens första år?

- Det roligaste är alltid att åka runt i Sverige. Det ger mig absolut mest energi, säger Stefan Löfven.