Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Finansinspektionens Christer Furustedt ser allvarligt på de nya uppgifterna om Nordea.

Löfven: Nordea på skämslistan

Hundratals svenskar kan ha smitit undan skatt via brevlådeföretag i Panama i den globala härva som avslöjats. Statsminister Stefan Löfven är mycket kritisk till storbanken Nordeas roll. Â- De är på skämslistan de också, säger han.

Nordea väljer nu att bryta med den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca varifrån miljontals dokument läckts om brevlådeföretag i skatteparadis där kunder kunnat dölja stora belopp för sina respektive länders skattemyndigheter.

-Vi ska inte samarbeta med Mossack Fonseca längre. Absolut inte, sade bankens vd Casper von Koskull i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen. -Banken ska inte användas som plattform för skatteflykt.

Casper von Koskull följde den försvarsväg som Nordea slagit in på - att banken praktiskt taget slutade med skatteuppläggen 2009.

Bankerna nekar

Bankerna nekar med några få undantag till att ha bidragit till de avancerade skatteuppläggen.

-Vi har ett fåtal kunder som har det här som sitt upplägg, säger Rickard Buch, kommunikationschef på Carnegie.

Han påpekar dock att Carnegie inte medverkar till den här typen av skatteupplägg. Men viss skatterättslig hjälp kan kunderna förstås få.

SEB:s presschef Anna Helsén:

-Vi ger inte råd som innebär att man gömmer undan pengar.

Ofta en fasad

Skatteverket avser nu att granska uppgifterna.

-Att ha ett brevlådeföretag i sig är inte olagligt, det kan finnas situationer när det finns praktiska skäl för det. Men utifrån vårt perspektiv är det en fasad, något som är till för att dölja och försvåra för oss, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket.

Nordea är den svenska storbank som fastnat mest med fingrarna i syltburken, enligt den enorma omfattningen av dokument som journalistnätverket ICIJ kommit över. Och det är inte första gången. FI vill nu granska Nordea närmare i spåren av de allvarliga bristerna i hanteringen av åtgärder mot penningtvätt som myndigheten slog ner på i fjol.

-Självklart så ser vi allvarigt på uppgifterna som kommit fram, säger Christer Furustedt, avdelningschef på FI.

Löfven: "Skamligt"

Statsminister Stefan Löfven kritiserar Nordeas roll:

-Jag tycker att det är skamligt att de har varit inblandade i det här. Nu säger de att de har dragit sig ur det här. Jag hoppas det, de är på skämslistan de också.

Eventuellt kommer FI att syna även andra banker.

-Den frågan får vi diskutera internt. Det har framkommit att även andra banker, om än i mycket mindre skala, haft träffar (i databasen), säger Christer Furustedt.