Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finlands statsminister Antti Rinne och statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i samband med möte om bland annat det finsk-svenska försvarssamarbetet.

Löfven mötte Finlands nya statsminister

Klimatet, försvaret och EU stod på agendan när Finlands nytillträdde statsminister Antti Rinne mötte Stefan Löfven under ett Sverigebesök.

För knappt två veckor sedan tillträdde socialdemokraten Antti Rinne som ny statsminister i Finland, och på tisdagen var han på besök i Sverige där han träffade statsminister Stefan Löfven (S).

- Det är glädjande att du valt att så snabbt komma till Sverige efter att du har tillträtt. Jag tycker att det är en fin tradition vi har mellan våra länder, att vi lägger tidiga utlandsbesök som nytillträdda regeringschefer hos varandra. Det är också roligt att välkomna en partikollega, sade en uppsluppen Stefan Löfven till Antti Rinne vid en pressträff efter mötet.

"Lång historia tillsammans"

De båda känner varandra sedan deras tid i fackföreningsrörelsen.

- 15 år eller något sådant är det väl, vi har en lång historia tillsammans, sade Anti Rinne.

Under mötet diskuterade de båda statsministrarna bland annat det finsk-svenska försvarssamarbetet och klimatfrågan

- De har varit mycket intressanta timmar i Sverige, och intressanta och värdefulla diskussioner. Om klimatförändringen, om våra länders förhållande och relationer, sade Antti Rinne.

Ny kommissionsordförande

De båda pratade också om aktuella EU-frågor inför det kommande toppmötet den 20-21 juni. Frågan är om man där kommer att kunna enas om vilka man vill se på topposterna i Bryssel, då bland annat en ny kommissionsordförande, rådsordförande och utrikeschef ska tillsättas. Uppdraget om att söka samsyn om vilka som ska få jobben har gått till rådsordföranden Donald Tusk.

- Det är inget lätt beslut, det är ett pussel som ska läggas. Det gäller att få till en fördelning mellan partigrupper, män och kvinnor och med geografisk spridning. Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte vet om det kommer något förslag på torsdag, eller om det kommer att skjutas fram lite i tiden, sade Stefan Löfven.

Den 1 juli tar Finland över ordförandeskapet i EU:s ministerråd, något som välkomnas av den svenska statsministern.

- De kommer att göra ett utmärkt jobb. Jag tycker att de har satt upp väldigt viktiga punkter som de vill utveckla under ordförandeskapet, inte minst vad gäller klimatfrågan.