Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven på besök hos Frankrikes president Emmanuel Macron i juli 2017. Nu ses de i Paris igen. Arkivbild.

Löfven lämnar över skötebarn i Paris

Statsminister Stefan Löfven (S) passar på att lämna över vården för sitt skötebarn Global Deal till OECD i helgen. Det sker när han är i Paris för att delta i högtidlighållandet av att det är 100 år sedan första världskrigets slut.

Löfven tog för två år sedan initiativ till Global Deal, ett globalt partnerskap kallat, som ska uppmuntra till social dialog mellan regeringar, fack och arbetsgivare. Syftet är att bidra till goda arbetsvillkor, hållbar utveckling och att vinster av globalisering ska spridas jämnare.

Ett 20-tal länder, drygt 30 stora företag, lika många fack och arbetsgivarorganisationer samt ett 20-tal andra organisationer har anslutit sedan starten.

"Mycket engagerad"

Löfven hoppas på fler när han och Regeringskansliet nu lämnar över värdskapet till den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s generalsekreterare Angel Gurría. OECD och FN:s arbetsmarknadsorgan ILO har varit med sedan starten.

- Det känns bra att OECD tar över och Angel Gurría är mycket engagerad, säger Löfven till TT och tillägger:

- Det här är så avgörande för att hantera en global ekonomi och den omställning som måste till runt om i världen, att man har en social dialog.

Löfven blir smått irriterad över frågor om det hela verkligen är så mycket mer än ord och prat.

- Det är ingen diskussionsklubb, invänder han men säger samtidigt att initiativet behöver utvecklas, så att det inte bara stannar vid att ett antal parter ansluter sig till goda föresatser.

- Att man faktiskt går vidare och utvecklar det hela. Det får den nya organisationen ta tag i, säger Löfven och tror att OECD är en mycket passande värd för det arbetet.

Minnesceremoni i Paris

På lördagen deltar statsministern i en mottagning hos president Emmanuel Macron, som bjudit in Löfven och ett 70-tal andra stats- och regeringschefer från hela världen till Paris. Själva minnesceremonin för krigsslutet hålls vid Triumfbågen klockan 11 på söndag – exakt 100 år efter vapenvilan 1918.

Senare på söndagen talar statsministern dessutom vid Macrons nygrundade fredsforum i kulturcentret Grande halle de la Villette i nordöstra Paris.

Löfven ska hålla tal och ämnet blir Global Deal.