Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fyra personer greps efter aktionen vid Rosenbad.

Löfven kritiserar Rosenbad-aktion

Medan partiledarna debatterade som bäst i riksdagen slog miljöaktivister till mot Rosenbad. Två män och två kvinnor har gripits. Säpo har informerats om händelsen.

Det var mitt under partiledardebatten som miljöaktivister klättrade upp på taket ovanför entrén till statsrådsberedningens lokaler i Rosenbad i centrala Stockholm. Några aktivister, utklädda till byggarbetare, vecklade ut en banderoll med budskapet "Vi låter kolet ligga".

Inga obehöriga tog sig in i själva Rosenbad.

"Helt förkastligt"

Statsministern kommenterade aktionen i samband med partiledardebatten.

- Det har ingenting med demokrati att göra, slog han fast.

Löfven vill inte kommentera om säkerheten är tillräckligt bra runt Rosenbad.

Även de andra partiledarna beskriver aktionen som allvarlig.

-  Man ska inte angripa platserna för vår demokrati. Man ska inte kunna angripa eller störa på det sättet, säger Anna Kinberg Batra (M).

Säpo har informerats

Rosenbad är ett skyddsobjekt och Säpo fick snabbt information om aktionen.

- Vi är informerade om händelsen, men det är helt en polisiär fråga, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo, till TT.

Petter Tomasson, yttre befäl vid polisen var på plats, och på frågan om hur allvarligt det är att några personer lyckades ta sig upp på taket, svarar han:

- Det är ett skyddsobjekt och skyddsvakterna är beväpnade och det finns en anledning till det. Vi ser mycket allvarligt på det här.

Hans högst personliga åsikt är, tillägger han, att det i det här fallet inte var någon fara för några ministrar.

Vill väcka uppmärksamhet

Enligt Emma Örn som medverkande vid aktionen var den ett sätt att försöka väcka uppmärksamhet mot Vattenfalls planerade affär och regeringens samtycke till försäljningen av brunkolsverksamheten i Tyskland.

Aktivister på plats säger till TT:s reporter att ingen av dem försökt ta sig in i byggnaden. Fyra personer greps och en förundersökning om våld mot tjänsteman och grovt olaga intrång har inletts.

- De har förts till stationen och ska förhöras, och vi ska ta kontakt med åklagare, säger Towe Hägg.

Ingen av vakterna på plats ska ha skadats vid aktionen.

På TT:s fråga till regeringskansliet om händelsen kommer påverka säkerhetsarbetet, svarar Bodil Sundén, presskommunikatör vid regeringskansliets förvaltningsavdelning, i ett mejl att "Vi utvärderar hela tiden den eventuella hotbilden mot Regeringskansliet och anpassar vårt säkerhetsarbete utefter de bedömningar som görs. Däremot går vi inte in på vilka åtgärder vi vidtar eller hur säkerhetsarbetet ser ut".