Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) hälsar på talmannen Andreas Norlén vid deras möte i riksdagen.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) hälsar på talmannen Andreas Norlén vid deras möte i riksdagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Löfven: "Kommer inte att klaras upp med några snabba ryck"

Talmannen Andreas Norlén gav på måndagen Stefan Löfven uppdraget att sondera möjligheterna för att bilda en ny regering. Sonderingsuppdraget sträcker sig över två veckor. Riksdagens talman uppmanar nu partierna att ändra på sina låsta positioner.

ANNONS
|

Efter att Ulf Kristersson på söndagen gett upp sina försök att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen, har nu uppdraget gått till Stefan Löfven. Detta efter att talmannen Andreas Norlén på måndagen genomfört en tredje talmansrunda.

Samtidigt vädjar talmannen till partierna att agera för att komma ur det låsta läget

– Partierna måste börja att aktivt föra svåra samtal först internt och sedan med varandra för att processen ska leda framåt, säger Norlén till TT.

– Annars kommer Sverige inte att få en ny regering.

Fler samtal att vänta

På en efterföljande presskonferensen meddelade Löfven att han tänker föra samtal med samtliga partier, undantaget Sverigedemokraterna.

ANNONS

– Inget av de traditionella höger- och vänsterblocken har egen majoritet. Jag ser helst ett regeringssamarbete i mitten av svensk politik. Det kommer att kräva ödmjukhet och kompromisser, säger han om sonderingsuppdraget.

Löfven tror också att sonderingarna kommer att ta tid.

- Det kommer inte att klaras upp med några snabba ryck.

I samband med måndagens talmansrunda var Löfven fortsatt tydlig med att han gärna ser ett samarbete med C och L. Han uppgav att S är berett att kompromissa i flera olika frågor och tar själv upp arbetsrätten som exempel.

Framför allt Centern vill se förändringar i arbetsrätten för att skapa mer flexibilitet för företagen och för att de ska våga anställa fler.

– Jag tror exempelvis att det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet med ett behov hos den enskilde löntagaren att känna en trygghet på arbetsmarknaden. Det går att ordna, sa Löfven.

Statsministerfrågan central

Men situationen är fortsatt låst. Både Socialdemokraterna och alliansen betonar värdet av samarbete över blockgränsen, men parterna har ännu inte lyckas komma överens om hur ett sådant samarbete ska se ut.

Stefan Löfven anser att han, i egenskap av partiledare för riksdagens största parti, är den naturliga regeringsbildaren. Alliansen menar å sin att man är det största sammanhållande regeringsalternativet, och att statsministerposten därför ska innehas av Ulf Kristersson.

ANNONS

Moderatledaren Ulf Kristersson gav i söndags upp sina sonderingsförsök för en ny regering bland annat efter att S stängt dörren för att samarbeta med en alliansregering.

Alla fyra allianspartier vill fortfarande att Ulf Kristersson blir Sveriges näste statsminister. Både Centern och Liberalerna står dock fast vid att en alliansregering måste ha ett samarbete med S för att slippa vara beroende av SD.

Både C-ledaren och Liberalernas Jan Björklund kan även tänka sig en regering med hela alliansen och S. Däremot kan ingen i nuläget tänka sig att lämna alliansen för att bilda regering med S.

Regeringsbildningen:

När en statsminister ska utses samråder talmannen först med företrädare för varje partigrupp i riksdagen. Därefter överlägger hen med vice talmännen och lämnar förslag till riksdagen.

Riksdagen ska inom fyra dagar rösta om förslaget till statsminister. Om mer än hälften av ledamöterna röstar nej är det förkastat, annars är det godkänt. Alltså kan nedlagda röster påverka utfallet.

Om riksdagen förkastar förslaget ska proceduren upprepas. Om riksdagen röstar ner talmannens förslag fyra gånger avbryts processen och extraval ska hållas inom tre månader.

Källa: Regeringsformen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS