Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Att plötsligt bara skrika att det är kris i hela polisorganisationen, det tycker jag är att gå för långt", säger statsminister Stefan Löfven med anledningen av turbulensen kring myndigheten. Arkivbild.

Löfven: Ingen poliskris

Poliser slutar och färre brott klaras upp.

Övertidsuttaget inom polismyndigheten har ökat kraftigt. Allt fler poliser under 40 säger upp sig. Antalet ärenden som polisen redovisar till åklagare har minskat med 7,3 procent under årets första sex månader och den så kallade brottsuppklarningsprocenten är den lägsta på 16 år.

Centerledaren Annie Lööf kritiserar regeringen.

- Situationen ter sig alltmer ohållbar. Därför kommer Centerpartiet att begära en aktuell debatt i riksdagen för att få svar på vad regeringen gör för att ta ansvar för situationen inom polisen, säger Lööf.

- Jag är mycket bekymrad över att statsministern inte visar större ledarskap utan i stället avfärdar den situation vi nu ser och den oro som polisen ger uttryck för med en axelryckning.

Förtroende för rikspolischefen

Statsminister Stefan Löfven medger att läget inom polisen är besvärligt men tycker att det är att gå för långt att "plötsligt bara skrika att det är kris i hela polisorganisationen".

- Det finns säkert ställen där det är väldigt besvärligt och poliser slutar. Det är inte bra och det måste vi ha respekt för, säger Stefan Löfven till TT i samband med ett besök i Örnsköldsvik.

Mer pengar kommer att tilldelas polisen i den budget som presenteras om några veckor, men hur mycket vill Löfven inte gå in på nu. Eventuella justeringar av den pågående omorganisationen anser han är polisledningens ansvar.

Flera polisanställda har på senare tid krävt rikspolischef Dan Eliassons avgång. Löfven säger att han har förtroende för Eliassons sätt att leda myndigheten och den gigantiska omorganisation som inleddes i januari förra året.

Ansträngt – inte kris

Inte heller inrikesminister Anders Ygeman anser att polisen befinner sig i kris.

- Däremot är läget för polisen hårt ansträngt, säger han till TT.

Ygeman anser att mycket av den kritik som nu framförs felaktigt kopplas till den stora omorganisationen – som exempelvis tidigare nedlagda polisstationer och missnöje med löneutvecklingen.

- Sedan finns det annat som rör effektiviteten i den nya organisationen och där måste vi vara lyhörda och ta kritiken på allvar och se om vi behöver göra justeringar, säger Ygeman.

Redan inför omorganisationen stod det klart att en så stor förändring kortsiktigt skulle påverka utredningsresultaten negativt. Nu har drygt ett och ett halvt år gått sedan omorganisationen påbörjades och Anders Ygeman anser att resultaten "och känslan i polisorganisationen" måste förbättras under hösten.

- Sedan kommer det att ta längre tid att ta ut effekterna av den nya organisationen, säger Ygeman.