Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Löfven informerades sent - kände inte till läckan

Efter att ha fått kritik för sin tystnad runt avslöjandena kring Transportstyrelsens hanterande av säkerhetsskyddade uppgifter, svarar nu Stefan Löfven (S) på frågor kring myndigheten. – Jag fick reda på läckan i januari i år, säger Löfven.

Inför ett stort pressuppbåd svarade statsminister Stefan Löfven (S) under måndagen på frågor kring Transportstyrelsens IT-skandal tillsammans med Transportstyrelsen, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

– Jag har tidigare sagt i ett uttalande att det här är ett haveri, och det står jag för, säger Löfven.

Sedan det visat sig att den förre generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, gjort sig skyldig till att hanterat hemliga handlingar på ett vårdslöst sätt, blivit avsatt som generaldirektör och fått böta 70.000 kronor i böter har sakta skandalen kring myndigheten nystats upp.

Det var i samband med att Maria Ågren blev delgiven misstanke för att ha gått runt lagen och inte hanterat personuppgifter som myndigheten innehar på ett säkert sätt, som Stefan Löfven (S) blev informerad om vad som hänt på Transportstyrelsen.

LÄS ÄVEN: Bjereld: Löfven borde ha informerats tidigare

"Vi har ett gemensamt ansvar"

Transportstyrelsen hade utkontrakterat hanteringen av sina databaser med register till IBM sedan 2015 med delar av verksamheten utanför Sverige. Personer utan säkerhetsklassning kunde på grund av dåvarande direktören Maria Ågrens val att inte ge uppgifterna rätt skydd, få reda på säkerhetsskyddade personuppgifter. 

– Vi har ett gemensamt ansvar för att minimera de skador som uppenbarligen har uppstått. Vi har jobbat med full kraft sedan vi upptäckte detta. Regeringen har också tillsatt en ny myndighetschef och styrelseordförande för Transportstyrelsen. Andra relevanta personer i ledningen kommer även att bytas ut, säger Löfven under presskonferensen.

När Löfven fick veta om läckan hade flera statsråd vetat om den en längre tid utan at meddela honom. Bland annat hade inrikesministern Anders Ygeman (S) fått informationen redan i januari 2016.

– Jag har fortsatt förtroende för alla statsråd, men jag önskar att jag fått informationen tidigare, säger Stefan Löfven (S). 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer att frågas ut av Konstiutionsutskottet under tisdagen.

LÄS ÄVEN: Äventyrade rikets säkerhet – fick 70 dagsböter

"Det som har hänt är oacceptabelt"

Det har sedan informationsläckan upptäcktes varit oklart om några skyddade uppgifter verkligen har kommit i fel händer eller inte. 

– Några indikationer på att uppgifter ska ha spridits felaktigt finns inte. Men det som har hänt är givetvis oacceptabelt och jag ser oerhört allvarligt på det inträffade. Vi jobbar hårt på att genomföra vår åtgärdsplan och under hösten kommer den att vara klar, säger Jonas Bjelfvenstam, nuvarande generaldirektör på Transportstyrelsen.

Anmälningar och granskningar

Enligt Jonas Bjelfvenstam finns all utrustning, program och servrar fortfarande i Sverige.

– Sedan maj 2016 sker all huvudadministration av servrar av registerkontrollerad och godkänd personal från Sverige. Detsamma gäller från juni 2016 för all administration för lagring av data. Från hösten 2017 kommer även all applikationsdrift ske av registerkontrollerad och godkänd personal i Sverige, säger Jonas Bjelfvenstam. 

Samtidigt som regeringen och myndigheterna arbetar med att minimera skadorna har regeringens hanterande anmälts till Konstitutionsutskottet av Mikael Oscarsson (KD).

– Vi välkomnar anmälningarna. Vi kommer även att tillsätta en utredare som ska genomföra en granskning och kartlägga händesleförloppet, säger Stefan Löfven (S).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.