Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Löfven har växt av terrordådet

Stefan Löfven hyllades som hjälte när han kom till kongressen. Hans sätt att hantera terrordådet har stärkt statsministerns position, både i och utanför partiet.

Rösten bär nästan inte när Stefan Löfven blickar tillbaka till de senaste dygnen och talar om hur människor öppnade sina hem och tog hand om varandra i en svår stund.
– Det är en stark signal: du är inte ensam. Jag är stolt över så många. Som statsminister – och som svensk. Ni har visat Sveriges rätta ansikte. 
Redan vägen nedför läktaren kunde han vandra till stående ovationer. Stefan Löfvens agerande efter fredagens terrordåd har mötts av positiva kommentarer från politiker och ledarskribenter av de flesta färger – och det har stärkt hans position i partiet ytterligare.
Nu var det i och för sig inte så att det fanns någon utmanare till partiledarposten – Stefan Löfven var nominerad av samtliga 26 partidistrikt och applåderna efteråt tog längre tid än själva valet av honom som partiledare för ytterligare en mandatperiod – men det är tydligt att rörelsen är med honom.
Temat för Socialdemokraternas 39:e kongress – Trygghet i en ny tid – och tyngdpunkten på plikt snarare än rätt väckte en del diskussioner när den presenterades för några veckor sedan: betonade Socialdemokraterna sin strävare sida för att täppa till flykten högerut?
Nu har talet om ökade resurser till polisen, och fördubblade minimistraff för grova vapenbrott fått en annan klangbotten.
Och när Stefan Löfven möte medierna efter sitt tal och fick frågor om hur han såg på att den 39-årige misstänkte terroristen var kvar i landet, trots att han fått avslag på sin asylansökan, fick statsministern användning för ett par av sina favorituttryck: att den som fått avslag ska lämna landet. Och att det ska vara ordning och reda i asylsystemet.
På den punkten finns mer att göra. Sverige har hittills inte lyckats särskilt bra med att få personer som fått avslag på sin asylansökan att återvända. Stefan Löfven medgav att han är enormt frustrerad över att terroristen lyckats hålla sig kvar i landet – avvisningarna måste fungera bättre än så, och detta är någonting man arbetar på.
I sitt tal ställde Stefan Löfven frågan vad terrordådet kommer att göra med vårt samhälle på sikt. Hans eget och Socialdemokraternas svar just denna söndag i april är både och. Lite av varje.
Vägen mot framtiden går via fler poliser och soldater. Jourdomstolar och strängare straff.
Men det handlar också om gemenskap och tillit. Utbildning som ska lyfta den som är nere och minskade klyftor.
Stefan Löfven har växt i krisen. Och han håller ett mycket starkt tal – trots att det inte är mycket mer än en provkarta på den socialdemokratiska politiken som den ser ut i dag. Det innehåller också en mindre nyhet. Statsministern bjuder in de borgerliga partierna till överläggningen om hur Sveriges arbete mot terrorism kan förbättras.
Vad regeringen tar med sig in i diskussionerna är ännu inte klart. Men att inte ta tillfället i akt att visa kompromissvilja och samling i den här stunden vore tjänstefel av både regering och opposition.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.