Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) vid en pressträff i onsdags.

Löfven har tagit emot kravlista

Liberalerna har lämnat över sina krav för att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Han överväger nu villkoren från de två mittenpartierna.

"Listan med Liberalernas krav är överlämnad till Stefan Löfven", uppger L-ledaren Jan Björklunds stabschef Elin Boberg i en skriftlig kommentar till TT.

Löfven har nu bråttom. På måndag ska han redovisa för riksdagens talman vilken regering han vill bilda och hur den ska få tillräckligt stöd i riksdagen.

Centerpartiet aviserade redan i tisdags att de kan tänka sig att släppa fram en S-regering och inleda budgetsamarbete. Villkoret är att en sådan regering bedriver borgerlig politik.

Tuffa krav

Jan Björklund beskrev Liberalernas krav i stora drag vid en pressträff i onsdags.

- Värnskatten ska avskaffas, inte i någon avlägsen tänkt utredning eller skattereform utan bindande beslut i närtid, sade han då.

Björklund krävde även att brytpunkten för statlig skatt ska höjas "kraftigt" och rutavdraget "utvecklas, inte avvecklas".

Andra krav var fri hyressättning i nyproducerade bostäder. Björklund efterlyste också enkla jobb med lägre startlöner till exempel för nyanlända och reformer av arbetsrätten.

Centerns Annie Lööf har, bortsett från värnskatten, framfört liknande krav. Hon pekade i en intervju i Dagens Nyheter även på sänkta arbetsgivaravgifter och på att "säkra valfriheten i välfärden".

Löfven varnade

Lööf krävde också "frihetsreformer" för landsbygden, till exempel att man ska få bygga café eller ridhus utan bygglov vid sin gård och att strandskyddet ska luckras upp.

Flera av C:s och L:s krav går rakt emot vad Socialdemokraterna sagt i valrörelsen. Löfvens huvudbudskap var då att välfärden går före skattesänkningar. Han varnade också för att de borgerliga partierna utmanar tryggheten på arbetsmarknaden.

Till exempel så vill Centern att småföretag undantas från turordningsreglerna, att de reglerna i övrigt bör baseras på kompetens snarare än anställningsår och att konflikträtten ses över.

Löfven varnade i valrörelsen också för att de borgerliga vill höja hyrorna genom att inför marknadshyror.

Får mer tid?

Stefan Löfven har ännu inte sagt om han kommer att begära mer tid av riksdagens talman innan det är dags för riksdagen att rösta om honom som statsminister. Den statsministeromröstningen är tänkt att hållas onsdagen den 5 december.

En avgörande fråga är hur konkreta utfästelser Löfven behöver göra innan omröstningen för att C och L ska släppa fram honom. Många av de mer konkreta kraven kan förhandlas fram senare vid ett eventuellt budgetsamarbete med mittenpartierna.

För att klara statsministeromröstningen krävs inte bara att åtminstone C lägger ned sina röster. Vänsterpartiet får inte rösta nej till honom tillsammans med M, KD och SD.

V-ledaren Jonas Sjöstedt säger att det finns gränser för vad V kan acceptera av en S-regering som samarbetar med C och L. Han hävdar också att Stefan Löfven inte kan vara säker på att V stödjer eller släpper fram honom.

- Våra mandat är helt avgörande för att en sådan regering ska kunna tillträda, säger Sjöstedt.