Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven har starkt stöd i Socialdemokraternas partistyrelse för sitt sätt att försöka bilda regering. Arkivbild.

Löfven fick starkt stöd av partistyrelsen

Regeringssonderaren och partiledaren Stefan Löfven har redogjort för det politiska läget inför Socialdemokraternas partistyrelse.

När regeringsfrågan är som hetast avslutade Socialdemokraternas partistyrelse på lördagen ett tvådagarsmöte på partiets kursgård Bommersvik i Sörmland.

Huvudsyftet med det sedan länge inplanerade mötet var nästa års S-kongress och val till EU-parlamentet. Men självklart avhandlades även det pågående försöket till regeringsbildning.

Centerpartiet och Liberalerna har i veckan lagt fram omfattande kravlistor för att kunna tänka sig att stödja en S-regering under Stefan Löfven.

"God stämning"

Enligt Svenska Dagbladet skulle partiledaren presentera kravlistorna för partistyrelsen och partiets sidoorganisationer, för en avstämning av läget inom Socialdemokraterna.

Partiets gruppledare i riksdagen Anders Ygeman om Stefan Löfvens dragning:

- Stämningen var god och Stefan Löfven har ett mycket starkt mandat från partistyrelsen och partiet för att föra de diskussioner som behövs för att Sverige ska kunna få en ny regering, säger han till TT.

- Det var faktiskt inte så mycket frågor, utan det främsta var att det fanns ett mycket starkt stöd både för det arbete som gjorts och för det arbete som görs.

En definitionsfråga

TT: Är det korrekt att beskriva det som att förhandlingar har inletts med Centern och Liberalerna?

- Jag tror att jag undviker att etikettera det. Alla parter får själva definiera vad som pågår, svarar Anders Ygeman.

- Vi måste föra de här samtalen och se vilka förutsättningar som finns att gå framåt.

Senast på måndag ska Stefan Löfven berätta för talmannen hur hans regeringsunderlag är tänkt att se ut. På lördagen fanns inget besked om han avser att be talmannen om mer tid för att få ihop pusslet.