Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Löfven försvarar kritiserat flyktingavtal

Statsminister Stefan Löfven försvarar EU-ledarnas stöd till det kritiserade migrationsavtalet mellan Italien och Libyen. V och C varnar för att människor på flykt ska fastna i tältläger under svåra förhållanden.

Löfven fick kritik när han informerade riksdagen om det senaste EU-toppmötet på Malta, där flyktingsituationen i centrala Medelhavet stod högt på agendan.

EU-ledarna välkomnade då ett nytt samförståndsavtal mellan Libyen och Italien som syftar till att stoppa människosmugglingen över Medelhavet. I en deklaration förklarade de sig redo att stödja genomförande av avtalet.

"Skamligt avtal"

Vänsterpartiets Jens Holm kallade avtalet för "skamligt" och hävdade att det syftar till att hålla kvar flyktingar i Libyen under "koncentrationslägerliknande förhållanden".

Avtalet innebär stöd för att stärka Libyens kustbevakning och gränsbevakning. EU utlovar dessutom stöd till FN:s flyktingorgan UNHCR och till Internationella flyktingorganisationen IOM för att förbättra villkoren för flyktingar och migranter som fastnar inne i Libyen. Människorättsgrupper och FN-organ oroas över att stödet ska leda till att det i praktiken skapas en sorts EU-betalda läger i Libyen.

Även Centerpartiet var kritiskt i riksdagen.

- Det här väcker farhågor om att avtalet leder till tältläger, att flyktingar hamnar i limbo, i en omöjlig situation, säger Eskil Erlandsson (C).

"Måste få ett stopp"

Statsminister Stefan Löfven pekar på att flyktinglägren bara ska vara tillfälliga och att alla åtgärder som EU-länder vidtar ska följa internationell rätt. Löfven påminner också om att EU även ger stöd till de länder som människor flyr ifrån, bland annat i form av fattigdomsbekämpning.

- Jag tror att vi är överens om att den situation vi har nu med miljoner människor som flyr från sina hem och tusentals människor som dör på Medelhavet, den situationen måste få ett stopp, säger statsministern.

Både V och C anklagar Löfven för att i riksdagens EU-nämnd inför toppmötet ha varit otydlig med att EU-ledarna skulle välkomna avtalet mellan Libyen och Italien.

Löfven försvarar sig med att han inte visste att avtalet var klart förrän han kom till Malta och påpekar att det inte är ett EU-avtal utan ett bilateralt avtal mellan Italien och Libyen.