Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Löfven: Färre leveranser kan hota vaccinmål

Det är inte längre säkert att alla svenskar över 18 år kommer att vara vaccinerade i sommar.
Enligt Stefan Löfven pågår just nu en översyn av målet.
– Det har självklart att göra med Astra Zenecas leveranser, att de levererar mindre än de sa i sin prognos, säger han till GP.

Det var vid en pressträff efter EU-toppmötet om exportbegränsningar och vacciner som Stefan Löfven slog fast att regeringen och Sveriges kommuner och regioner, SKR, just nu ser över målsättningen. Enligt plan ska alla svenskar över 18 år och som vill vaccinera sig ha fått göra det senast vid halvårsskiftet.

Men efter de problem som varit med färre dosleveranser än beräknat är det inte längre säkert att det målet kan ligga kvar.

Bland det som nu vägs in finns förutom minskat antal doser också vilken betydelse det kan ha för målsättningen att det nu är klart att tiden mellan den första och den andra sprutan kan förlängas jämfört med vad som först fanns i beräkningarna.

– Det här måste vägas ihop, säger Löfven.

– Vi är inte färdiga, men den diskussionen pågår.

Men vad tror du själv, kommer målet att kunna hållas?

– Jag kan inte stå här och tro, de som dagligen sköter detta måste få diskutera genom det här och då får vi komma till ett resultat och beslut lite senare.

Förmanade inför påsk

Stefan Löfven tog också upp det faktum att det är påsk om en vecka. Han påminde om att alla måste vara försiktiga – bara umgås med sina närmaste, hålla sig hemma vid symtom, testa sig och resa smittsäkert.

– Det kommer en tid när vi kan leva lite mer som vanligt men den är tyvärr inte här ännu.

För att det ska vara möjligt krävs fortsatt tillgång till vaccin och att vaccineringarna fortsätter att öka. I Sverige har nu drygt en miljon fått sin första spruta.

Tänker inte avstå svenska doser

Vid det digitala EU-toppmötet som Stefan Löfven deltog i var det flera länder som tyckte att fördelningen av vaccin är orättvis. Det handlar bland annat om Österrike.

Men att avstå doser för att andra EU-länder ska kunna få mer är inte aktuellt för Sverige, enligt Löfven.

– Vi tycker att det system som finns för fördelning, efter befolkning, är rätt. Sedan har det av olika skäl blivit så att några inte har tagit hela sin andel av till exempel Biontech och velat ha mer av Astra Zeneca, bland annat för att Astra är billigare och då har man väntat på det. När nu Astra inte har kunnat leverera som väntat så slår det mot de här länderna som får en mindre andel, säger han.

I stället för att andra avstår sina doser tycker Löfven att EU ska se över möjligheten att de länder som fått för lite vaccin i första hand köper in vaccin från andra leverantörer.

Biden deltog

Vid videotoppmötet deltog även USA:s president Joe Biden.

– Nu visar den nya administrationen att man har en helt annan syn på EU-samarbete än den förra hade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.