Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Statsminister Stefan Löfven (S) håller regeringsförklaringen i plenisalen i riksdagshuset vid riksmötets öppnande.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Löfven: "Det blir svårare att vara kriminell"

Regeringen vill se fler häktesplatser, ungdomsvårdsplatser och tullkontroller. Rättsväsendet får 748 miljoner kronor extra i budgeten.

- Det blir svårare att vara kriminell i Sverige, slog statsminister Stefan Löfven (S) fast i sin regeringsförklaring inför det kommande riksdagsåret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt aviserar han 748 miljoner kronor mer nästa år till en rad myndigheter inom rättsväsendet. De pengarna ska komplettera de miljardsatsningar som regeringen vill göra på polisen de kommande åren.

Låsa in fler

Pengarna ska bland annat användas för att kunna låsa in fler brottsmisstänkta i väntan på rättegång. I dag råder en 90-procentig beläggning på landets häkten. Trycket väntas öka ytterligare efter årsskiftet då straffen för grova vapenbrott skärps, vilket innebär automatisk häktning.

Pengarna ska också användas till omkring hundra fler platser i den slutna ungdomsvården. I dag finns det ofta köer till sådana platser och behovet är stort, enligt justitieminister Morgan Johansson (S).

- För att bryta upp en del ungdomsgäng så behöver man ibland göra fler tvångsomhändertagande av ungdomar som är på väg att hamna i riktig allvarlig kriminalitet och ofta leder de här gängen, säger han.

Tullen får mer pengar för att göra fler kontroller i jakt på illegala vapen och narkotika.

"Anständighetens gräns"

Statsminister Stefan Löfven tog i regeringsförklaringen också upp minoriteters oro för nazister. Han tycker att det är skrämmande att Nordiska Motståndsrörelsen åter snart samlas för demonstration i Göteborg. Där ska de passera i närheten av en synagoga.

- Jag tycker att vi nått anständighetens gräns, säger Löfven.

- Hur det ska lösas har jag ingen uppfattning om, men vi måste diskutera om de här krafterna ska få flytta fram sina positioner och mer eller mindre normaliseras med tiden, då blir problemet ännu större.

I regeringsförklaringen gick Löfven igenom en rad andra områden, som miljön. Kommunerna ska få nya möjligheter att införa miljözoner, där till exempel dieselbilar kan förbjudas.

Barnfamiljer prioriteras

Statsministern talade också om den goda ekonomin och lovade att prioritera barnfamiljernas ekonomi i budgeten för 2018. Dessutom uppgav han att föräldraförsäkringen ska moderniseras, "så att den fungerar även för stjärnfamiljer".

Löfven aviserade också att ett nytt system med korttidsjobb ska tas fram för att rädda kvar jobben i industrin under lågkonjunktur.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson sågar regeringsförklaringen och beskriver den som spretig och oengagerande.

- Det var lite mer av allt till allting och sedan några hundra miljoner till det som de allra flesta kanske tycker är vårt allra största problem: rättssäkerhet, brott och kriminalitet, säger han.

Persson optimistisk

Liberalernas ledare Jan Björklund tycker att Löfven duckade för Sveriges största framtidsutmaning.

- Vi har stora utmaningar kring integrationen, klyftorna växer. Och detta pratade statsministern väldigt lite om, säger han.

Den förre statsministern Göran Persson (S) var nöjd. Han bedömer att läget är gynnsamt för regeringen inför valet 2018. Särskilt om Sveriges starka ekonomi håller i sig.

- Då väljs Löfven om, säger han.